Υγιεινή διατροφή: Πώς θα φτιάξεις το σωστό σχέδιο διατροφής για να πετύχεις τους στόχους σου;

Θυμήσου ότι με το κατάλληλο σχέδιο, σίγουρα θα πετύχεις τους στόχους σου.

Υγιεινή διατροφή unsplash

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).

Η νέα χρονιά είναι πλέον εδώ και ο καθένας μας θέτει τους στόχους του για ένα γεμάτο και δημιουργικό 2022. Για πολλούς από εμάς, η διατροφή έρχεται και φέτος στο προσκήνιο, με στόχο να είναι ακόμα πιο σωστή και υγιεινή από την περασμένη χρονιά.

Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να σκεφτούμε τον προηγούμενο χρόνο. Τι καταφέραμε, τι θα θέλαμε να κάνουμε διαφορετικό και τι θέλουμε να πετύχουμε φέτος; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να ορίσουμε κατάλληλους και ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους θα μπορούμε- φυσικά- να πραγματοποιήσουμε.

Έτσι, σε περίπτωση που ο στόχος μας για φέτος είναι "Να τρώω πιο υγιεινά", θα πρέπει να σκεφτούμε τα εξής: 

  • Τι πρέπει να τρώω;
  • Πώς πρέπει να είναι μαγειρεμένα τα φαγητά μου;
  • Πώς μπορώ να έχω έτοιμο γεύμα, όταν το χρειάζομαι; 
  • Με ποιον τρόπο θα παραμένω χορτάτος/η και ικανοποιημένος/η γευστικά;
     

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να ορίσουν και τα σχέδιά μας, έτσι ώστε να κάνουμε την επιτυχία του στόχου μας, πραγματικότητα. 
 

Η στρατηγική
 

Αν θέλεις να πετύχεις τον στόχο της καλύτερης διατροφής για τη νέα χρονιά, εστίασε αρχικά στη θετική διάθεση. Όλοι έχουμε "κακές" συνήθειες που δυσκολευόμαστε να περιορίσουμε. Το σημαντικό είναι να τις εντοπίσουμε και να τις αντικαταστήσουμε με καλύτερες, που εξυπηρετούν τον στόχο μας.
 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις νέες, καλύτερες διατροφικές συνήθειες:
 

Θέλεις να κόψεις τη σοκολάτα που τρως συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ;

Μπορείς να την αντικαταστήσεις με ταχίνι με κακάο πάνω σε φρυγανιά ή ψωμί. Μια εξίσου γλυκιά εναλλακτική, μπορεί να είναι το ταχίνι με μέλι ή με πορτοκάλι.

Η σοκολάτα έχει μία εθιστική γεύση που μας ωθεί να τρώμε ολοένα και περισσότερη, ενώ μας προσφέρει κυρίως κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Αντίθετα, το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο, ενώ αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ταχινιού συνδυάζει κορεσμό και απόλαυση, ενώ παράλληλα προσφέρει ποικιλία θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην βελτίωση της θρέψης και της υγείας!
 

Θέλεις να περιορίσεις το φαγητό απ’ έξω; 

Σκέψου τι παραπάνω σου προσφέρει το σπιτικό φαγητό: καλύτερη ποιότητα, ευκολότερη και καλύτερη θρέψη, πιο μετρημένη ποσότητα φαγητού, καλύτερη υγεία, ευκολότερη ρύθμιση του βάρους. Μάλιστα, τα γεύματα που ετοιμάζεις στο σπίτι δε χρειάζεται να είναι πάντα περίπλοκα. Μπορεί να έχουν σαν βάση την σαλάτα (με κοτόπουλο, τόνο ή αυγά) ή το ψωμί (σάντουιτς με τυρί & γαλοπούλα, με καπνιστό σολομό, με μπιφτέκι κλπ.). Σταδιακά, η διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού σου θα γίνει παιχνιδάκι έτσι ώστε και να μην περνάς ώρες στην κουζίνα, αλλά και να σε ικανοποιεί γευστικά το αποτέλεσμα!
 

Θέλεις να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα; 

Η διατροφή έχει άμεση σχέση με το φούσκωμα, όπως επίσης και το άγχος καθώς και ο λίγος ή κακός ύπνος. Ενημερώσου για τη δράση των ολιγοσακχαριτών και πώς μπορείς να τους περιορίσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις να σταματήσεις προσωρινά τη χρήση γλυκαντικών και να ακολουθήσεις μία διατροφή με περιορισμένους ολιγοσακχαρίτες (LOW FODMAP DIET) και έτσι να βρεις τι σου προκαλεί τη δυσφορία και το φούσκωμα. Μπορεί να χρειαστεί για λίγες μέρες να αποκλείσεις κάποια τρόφιμα, αλλά θα έχεις πολλά ακόμα να απολαύσεις.
 

Θέλεις να αποκτήσεις μεγαλύτερη ευεξία; 

Η απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, φέρνει φανταστικά αποτελέσματα! Για παράδειγμα, μπορείς αντί να περάσεις την ώρα σου στον καναπέ, να κανονίσεις ένα τέταρτο γυμναστικής με τους φίλους σου. Ένα περπάτημα στη γειτονιά, ένα γρήγορο session με ασκήσεις ή ακόμα και μια κοντινή εξόρμηση στη φύση θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Παράλληλα, φρόντισε τη διατροφή σου, έτσι ώστε να περιλαμβάνει σαλάτα σε κάθε γεύμα και δώσε προσοχή στις ποσότητες τροφή. Αξιολόγησε τα αποτελέσματα μετά από 2 έως 3 μήνες - θα είναι σίγουρα θεαματικά!

Πολλές φορές το να περιορίσουμε τις "κακές" μας συνήθειες μπορεί να μας φαίνεται βουνό, αλλά αυτό είναι κυρίως γιατί δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τις κατάλληλες νέες συνήθειες για να τις αντικαταστήσουμε. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε, με κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας ή με τη βοήθεια ενός ειδικού. Θυμήσου ότι με το κατάλληλο σχέδιο, σίγουρα θα πετύχεις τους στόχους σου!

 

Τα 8 βήματα για μια επιτυχημένη διατροφή από τη διαιτολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i