Food Fomo: Το διατροφικό σύνδρομο που πρέπει να προσέξεις

Τι ακριβώς είναι και πώς μπορείς να το διαχειριστείς;

food fomo iStock

"Food Fomo" δύο λέξεις, πολλά και περίπλοκα συναισθήματα. Γιατί με την συναισθηματική ανησυχία που μας προκαλεί το φαγητό, ασχολείται το συγκεκριμένο διατροφικό σύνδρομο, που όπως παρατηρείται επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Έχεις ποτέ αισθανθεί αδικημένη, επειδή οι γύρω σου απολαμβάνουν στο μέγιστο μια λιχουδιά ενώ εσύ στοχεύεις να απαλλαγείς από περιττά κιλά; Η μήπως έχεις σκεφτεί ότι δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να φας ένα νόστιμο πιάτο – παρόλο που δεν πεινάς, στην θέα άλλων ανθρώπων που τρώνε δίπλα σου; Να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη που απάντησες καταφατικά.

Τι είναι το Food Fomo;

Το "ανεξήγητο" αυτό συναίσθημα που σε πιάνει κατά καιρούς και σχετίζεται με την έντονη επιθυμία να καταναλώσεις junk food, ενώ στην πραγματικότητα είσαι χορτάτη, επειδή σκέφτεσαι ότι αργότερα δεν θα μπορείς, ονομάζεται "Food Fomo". Η εν λόγω συντομογραφία προέρχεται από τις λέξεις Fear Of Missing Out και αναφέρεται στον φόβο μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα νόστιμο πιάτο που βρίσκεται μπροστά σου ή είναι εικόνα στο μυαλό σου.

Ουσιαστικά, η αγχωτική αυτή σκέψη προέρχεται από τον φόβο ότι γύρω σου συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον και εσύ δεν μπορείς να το απολαύσεις επειδή έχεις επιλέξεις να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία εμφανίζεται συνήθως όταν είσαι χορτάτη, μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση, δημιουργώντας ένα προβληματικό μοντέλο διατροφής. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως μπορείς να καταπολεμήσεις τις σκέψεις αυτές και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να χτίσει μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές τεχνικές:

Πώς να απαλλαγείς από το διατροφικό αυτό σύνδρομο;

Μίλησε στον εαυτό σου: Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερα από το να συνεχίζεις να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου, αλλά και να τον καθησυχάζεις όταν όλα δεν είναι ΟΚ. Ακόμα και αν πρόκειται για το φαγητό. Ο εσωτερικός μονόλογος σε κρίσιμες στιγμές θα σε βοηθήσει να παραμερίσεις τις έντονες σκέψεις που σε προστάζουν να φας παρόλο που δεν πεινάς. Εξήγησε στον εαυτό σου πως μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεις κάτι να τσιμπολογήσεις, σταματώντας την ανησυχία ότι αν δεν φας τώρα, μετά δεν θα μπορείς.

Μην παραλείπεις τα σνακ: Ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη διατροφή με μεγάλα αλλά και μικρότερα γεύματα, διατηρείς το στομάχι σου χορτάτο, αποφεύγοντας τις λιγούρες επιτυχώς. Ένα υγιεινό σκαν, περίπου 150 θερμίδων, το οποίο θα περιέχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, σε αποτρέπει από το να ενδώσεις στον πειρασμό, για τον απλό λόγο ότι παύεις να πεινάς.

Επένδυσε σε δέκα καλές αναπνοές: Αν παρόλα αυτά βρεθείς γεμάτη άγχος στην θέα των φίλων σου να τρώνε πίτσα, ενώ εσύ έχεις επιλέξεις μόνο μια σαλάτα, πριν πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό, ικανοποιώντας τον "εγωισμό" σου, πάρε λίγο χρόνο να χαλαρώσεις το νευρικό σου σύστημα. Κάνε μια παύση και δοκίμασε μια τεχνική χαλάρωσης αναπνοών. Πάρε δέκα βαθιές ανάσες, βοηθώντας το μυαλό σου να ηρεμήσει και να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο.

Επίλεξε κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό σου: Είναι σημαντικό να αποφεύγεις να ακολουθείς πολύ αυστηρές έως στερητικές δίαιτες, που δεν περιέχουν καθόλου γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές. Φρόντισε να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει το αγαπημένο επιδόρπιο ή τα αγαπημένα ζυμαρικά μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Θυμήσου όμως να μην το παρακάνεις, γιατί θα έχεις τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i