Διατροφικές διαταραχές: Εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο και στα δύο φύλα;

Όλα όσα αποκαλύπτει σχετική έρευνα.

διατροφικές διαταραχές iStock

Όταν γίνεται λόγος για διατροφικές διαταραχές, οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ένα υπερβολικά αδύνατο και χλωμό κορίτσι, με λεπτά χέρια και εξογκωμένα οστά στις ωμοπλάτες. Κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί ένα γραμμωμένο άνδρα, που λαμβάνει πρωτεΐνη μεταξύ των προπονήσεων αντίστασης (άρση βαρών) που εκτελεί. Ίσως όμως, τελικά να έπρεπε! Γιατί, όπως αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό "JAMA Network Open", οι άνδρες δεν έχουν εκπροσωπηθεί επαρκώς σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες ερευνούν θεραπευτικές προτάσεις για τις διατροφικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των δύο φύλων.

Μέρος του προβλήματος φαίνεται πως είναι η άποψη ότι οι άνδρες θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητοι στις διατροφικές διαταραχές, από ότι οι γυναίκες και για αυτό δεν μελετήθηκαν εκτενέστερα από τους ειδικούς. Βέβαια, όπως επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Helen Burton Murray, διευθύντρια του προγράμματος "GI Behavioral Health" στο Νοσοκομείο της Βοστώνης, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ανδρικές διατροφικές διαταραχές που είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των γυναικών και να εμφανίζουν άλλα συμπτώματα από τα καθιερωμένα. Μάλιστα, "κλινικές δοκιμές για τη διαταραχή υπερφαγίας (μεταξύ 2011 και 2020) περιλάμβαναν περίπου 20% άνδρες, δηλαδή το μισό από αυτό που χρειάζεται για την πραγματική απεικόνιση της σοβαρότητας του προβλήματος", προσθέτει η Burton Murray, την στιγμή που πρόσφατες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι άνδρες αντιπροσωπεύουν έως και το 40% των περιπτώσεων υπερφαγίας στο σύνολο τους.

Όσο αναφορά την εκπροσώπηση των ανδρών σε μελέτες ανορεξίας και βουλιμίας, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο δραματικά. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν το 19% των περιπτώσεων ανορεξίας ή βουλιμίας, όμως οι κλινικές δοκιμές για αυτές τις καταστάσεις είχαν λιγότερο από 5% ανδρική συμμετοχή. "Οι άνδρες συνολικά, έχει αποδειχθεί και σε άλλες ερευνητικές μελέτες ότι δεν αναζητούν ιατρική θεραπεία τόσο συχνά όσο οι γυναίκες, για αυτό και δεν έχουν διαγνωσθεί" εξηγεί η ειδικός, με τον Dr. Timothy Walsh, ιδρυτής του ερευνητικού προγράμματος διατροφικών διαταραχών στο Πολιτειακό Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της.

"Οι γυναίκες πράγματι υπερεκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές, γενικά, καθώς ξοδεύουν περισσότερο χρόνο αλλά και οικονομικούς πόρους για την υγειονομική περίθαλψη από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες, για οποιονδήποτε συνδυασμό λόγων, είναι περισσότερο διατεθειμένες να έρχονται σε κλινικές, τόσο για γενική περίθαλψη όσο και για σπουδές" αναφέρει ο Dr. Walsh. Ωστόσο πλέον με τα νέα ευρήματα της μελέτης, ο ανδρικός πληθυσμός μπορεί να αναπτύξει ανορεξία, βουλιμία και διαταραχές υπερφαγίας, όπως ακριβώς και οι γυναίκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν συνδέονται άμεσα με την εξιδανικευμένη εικόνα σώματος που έχουμε στο μυαλό μας, αφού όπως έχει παρατηρηθεί το "ιδανικό σώμα" είναι διαφορετικό για τους άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα, το "ιδανικό γυναικείο σώμα" μοιάζει αδύνατο με πολύ χαμηλό βάρος, ενώ το ανδρικό είναι ναι μεν αδύνατο, όμως περιλαμβάνει εξογκωμένους μύες και δεν περιορίζεται στην πρόσληψη θερμίδων. Οι τελευταίοι όμως, συχνά δημιουργούν αγχώδεις συμπεριφορές όταν μένουν πολύ ώρα νηστικοί, με τον φόβο ότι θα χάσουν βάρος ή όγκο. Για αυτό και καταφεύγουν σε μη ισορροπημένα γεύματα, ενώ μπορεί να εμφανίσουν εθισμό στην λήψη πρωτεΐνης.

Πηγή: HealthDay


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i