Τα συστατικά που πρέπει να αποφύγεις από τα "υγιεινά" σνακ της αγοράς

Πολλές φορές τα φαγητά που παρουσιάζονται ως υγιεινά και θρεπτικά περιέχουν κάποια όχι και τόσο αθώα στοιχεία.

υγιεινα σνακ iStock

Στην προσπάθεια σου να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή ίσως επιδιώκεις να επιλέγεις φαγητά και σνακ που φέρουν την ένδειξη όπως "βιολογικά", "υγιεινά", "φυτικά", "καθαρά", με την σκέψη ότι είναι καλύτερα για την υγεία σου. Ωστόσο, πολλές φορές τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν και άλλα λιγότερο "αθώα" συστατικά, τα οποία επιβαρύνουν τελικά τόσο την σιλουέτα σου, όσο και την υγεία σου.

Ανεξαρτήτως ετικέτας, λοιπόν, καλό θα είναι να εξετάζεις λίγο πιο διεξοδικά την λίστα των συστατικών, ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρη για την θρεπτική αξία του προϊόντος που αγοράζεις. Παρακάτω θα βρεις ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με τον ειδικό της λειτουργικής ιατρικής, William Cole.

Επεξεργασμένη και τεχνητή ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος για χρόνιες, βλαβερές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Παρόλο που δεν είναι κακό να απολαμβάνεις κάπου κάπου μια γλυκιά λιχουδιά, πρέπει να έχεις κατά νου πως τα περισσότερα γλυκά τρόφιμα είναι γεμάτα με περιττή ζάχαρη και θερμίδες. Πριν σκεφτείς, όμως, να αντικαταστήσεις την ζάχαρη με τεχνικά γλυκαντικά (ασπαρτάμη ή σουκραλόζη), θυμήσου το ακόλουθου: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιλογές αυτές είναι εξίσου βλαβερές για την υγεία, καθώς μπορούν να αλλάξουν την σύνθεση του μικροβιώματος και δυνητικά να οδηγήσει σε προβλήματα του μεταβολισμού. Στις καθαρά υγιεινές επιλογές περιλαμβάνονται η στέβια, το μέλι, το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, η βιολογική ζάχαρη καρύδας.

Συντηρητικά

Τι είναι τελικά τα συντηρητικά; Πολλά ερωτήματα, λίγε απαντήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για χημικές ουσίες και τοξίνες, οι οποίες συσσωρεύονται και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας σε μελλοντικό χρόνο. Η μορφή τους μεταβάλλεται διαρκώς, ισχυροποιώντας την βλαπτική ικανότητα τους, κάτι που ο ανθρώπινος οργανισμός δυσκολεύεται να αποδεχτεί και να αφομοιώσει.

Βαφές και χρώματα τροφίμων

Μεταξύ 1950 και 2012, η χρήση και η πρόσληψη τεχνητών χρωμάτων τροφίμων αυξήθηκε από 12 σε 68 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Σε ορισμένες μελέτες, μόλις 50 χιλιοστόγραμμα χρωστικών τροφίμων την ημέρα έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και με αυξημένα συμπτώματα ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Οι επικίνδυνες αυτές ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε αναψυκτικά, καραμέλες, δημητριακά, ενεργειακά ποτά, granola, παγωτά κ.α.

Γαλακτοκομικά

Σε καμία περίπτωση τα γαλακτοκομικά δεν είναι εγγενώς βλαβερά. Ωστόσο, οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος χρησιμοποιούν επιζήμια για την υγεία μέσα για την παραγωγή του τελικού προϊόντος (ορμόνες, αντιβιοτικά, τεχνητές βιταμίνες κ.α.). Οι πρακτικές αυτές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά, ενώ τροφοδοτούν την φλεγμονή. Φρόντισε να επιλέγεις βιολογικά τρόφιμα τα οποία παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για το πως ακριβώς παράγονται τα προϊόντα.

Σπορέλαια

Τα βιομηχανικά σπορέλαια, τα οποία προέρχονται κυρίως από το καλαμπόκι, τη σόγια, τον ηλίανθο βρίσκονται – δυστυχώς – στα περισσότερα τρόφιμα του διατροφικού μας συστήματος., εξαιτίας της φθηνής παραγωγής τους. Το πρόβλημα με αυτά τα έλαια είναι ότι έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA). Αν και τα ωμέγα-6 δεν είναι εγγενώς κακά, όταν παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-6 σε σύγκριση με τα ωμέγα-3 (ιχθυέλαια), υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί στην περίπτωση αυτή, τα πρώτα λειτουργούν ενάντια στην αντιφλεγμονώδη δράση των δεύτερων. 

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως υπερβολικά;

Διατροφικές διαταραχές: Εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο και στα δύο φύλα;

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i