Μπορεί ένα ποτό τη μέρα να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το αλκοόλ προκαλεί πρόωρη γήρανση στον εγκέφαλο.

αλκοόλ iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ – περίπου ένα ποτήρι κρασί – λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά. Η θεωρία αυτή, παρόλο που έχει υιοθετηθεί και από αρκετούς ειδικούς, ισχύει μόνο για πολύ συγκεκριμένες ασθένειες, καθώς μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", αποδεικνύει πως η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μόνο ένα ποτήρι μπύρας ή κρασί μπορεί να συρρικνώσει τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου, με την ζημιά να επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα των ποτών.

Η μελέτη

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της έρευνας, άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών, που έπιναν 500ml μπύρας ή 170ml κρασιού την ημέρα, είχαν ήδη υποστεί τις παρενέργειες του αλκοόλ, με τον εγκέφαλό τους να χρονολογείται δύο χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική τους ηλικία. Αυτό συνέβη καθώς το ποτό επηρέασε τόσο την λευκή, όσο και την φαιά ουσία, προκαλώντας σημαντικές μειώσεις σε αυτές. Ταυτόχρονα, ενήλικες που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ από την προαναφερόμενη, σημείωσαν εξίσου προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οποία, ωστόσο, ισοδυναμούσαν μόλις με μισό χρόνο γήρανσης από την πραγματική τους ηλικία.

"Η κατανάλωση περισσότερων μονάδων αλκοόλ την ημέρα είναι ικανή να προσθέσει έως και 10 χρόνια στην λειτουργία του εγκεφάλου" επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Remi Daviet. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, το αλκοόλ συνηθίζεται να μετράται σε μονάδες, και όπου 10ml αλκοόλης ή 8ml καθαρού οινοπνεύματος ισοδυναμεί με 1 μονάδα αλκοόλ. Η τελευταία μεταφράζεται σε ένα σφηνάκι ποτού (ουίσκι, βότκα, ούζο, τσίπουρο).

Η σύνδεση του αλκοόλ και της συρρίκνωσης του εγκεφάλου

Για την συλλογή των παραπάνω δεδομένων, μελετήθηκε υλικό περισσότερων από 36.000 ατόμων που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετείχαν σε προηγούμενη μελέτη για πληροφορίες υγείας. Τα άτομα αυτά είχαν ήδη δώσει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ποτών που έπιναν κάθε εβδομάδα σε διάστημα ενός χρόνου και είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι ερευνητές συνέκριναν τις σαρώσεις τους με εικόνες τυπικών γερασμένων εγκεφάλων και στη συνέχεια έλεγξαν για μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση καπνίσματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η γενετική καταγωγή και το συνολικό μέγεθος του κεφαλιού.

Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που συλλέχθηκε αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα για την σύνδεση της αλκοόλης με την συρρίκνωση του εγκεφάλου, ωστόσο, είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα για να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα, όπως η εξασθένηση που προκαλείται στον εγκέφαλο, λόγω μειωμένης επαφής με πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες.

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας όταν κόψουμε το αλκοόλ

Κόκκινο, λευκό, αφρώδες: Ποιο κρασί έχει τις λιγότερες θερμίδες;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i