Η plant-based διατροφή, εκείνη δηλαδή που βασίζεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή τόσο για την προστασία της καρδιάς, όσο και της γενικότερης υγείας του οργανισμού. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί σε προηγούμενη μελέτη, ένας ενήλικας που τρέφεται με λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορεί να ζήσει έως και 13 χρόνια επιπλέον. Τα ευρήματα της συγκεκριμένη έρευνας προξένησαν την περιέργεια για περαιτέρω διευκρινήσεις, όσον αναφορά τα οφέλη που προκύπτουν από τα μαγειρεμένα λαχανικά, για την προστασία της καρδιάς.
Λαχανικά και προστασία της καρδιάς
Έρευνα που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Nutrition", εξηγεί πώς τα μαγειρεμένα λαχανικά δεν παρέχουν καμία προστασία στην καρδιά ενάντια στις χρόνιες παθήσεις. "Η μεγάλη μας μελέτη (συμμετείχαν 400.000 ενήλικες) δε βρήκε στοιχεία για προστατευτική επίδραση της πρόσληψης λαχανικών στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου" δήλωσε ο Qi Feng, επιδημιολόγος στο τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παρόλο που τα ωμά λαχανικά λειτουργούν ευεργετικά προς τον οργανισμό, οποιοδήποτε ωφέλιμο συστατικό εξαφανίζεται όταν αυτά μαγειρεύονται. Μάλιστα, οι ερευνητές εξήγησαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα προέκυπτε και όταν λαμβάνονταν υπόψη διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, το κάπνισμα, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών.
Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων
Τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας βρέθηκαν υπό αμφισβήτηση από γιατρούς και ειδικούς σε θέματα διατροφής, οι οποίοι έσπευσαν να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους για την έλλειψη προστατευτικής δράσης των λαχανικών προς την καρδιά. "Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις δοκιμών ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις" ανέφερε ο Naveed Sattar, καθηγητής καρδιαγγειακής και μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, με την Alice Lichtenstein, διευθύντρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts να συμπληρώνει: "Ένα πράγμα που έχει καταστεί σαφές την τελευταία δεκαετία είναι ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, αλλά ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο".
Διάβασε επίσης: Μεσογειακή διατροφή: Τι σού προσφέρει και ποιοι είναι οι στόχοι της;
5 οικονομικά συστατικά για άμεση απώλεια βάρους
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr