Ο υγιεινός τρόπος για να χάσεις κιλά μέχρι το καλοκαίρι

Η Δρ. Μαρία Ψωμά δίνει συμβουλές για ασφαλή απώλεια βάρους και βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

κιλά iStock

Λίγο καιρό πριν, τελείωσαν οι διακοπές του Πάσχα και η Πρωτομαγιά. Είναι μια περίοδος που όλοι έρχονται αγχωμένοι στο ιατρείο για να χάσουν κιλά ενόψει του καλοκαιριού. Φυσικά όπως πάντα λέω ότι θα πρέπει να έχουμε υγιές βάρος και όχι να οδηγούμαστε σε διατροφικά μονοφαγικά ή στερητικά διατροφικά σχήματα. Αυτά το μόνο που θα πετύχουν είναι να εξαντλήσουν τον οργανισμό τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Στόχος μου μέσα από αυτή τη στήλη είναι να σας εκπαιδεύσω και να υπερτονίσω την αξία της υγιεινής διατροφής και όχι της δίαιτας. Θα αναφέρω κάποια βασικά tips για όσους θέλουν να χάσουν κάποια κιλά μέχρι το καλοκαίρι.

Αλκοόλ

Το πρώτο που θα πρέπει να περιορίσουμε είναι το αλκοόλ ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Βέβαια, σε πολλούς λόγω της έντονης καθημερινότητας και το άγχους είναι μια απόδραση το βράδυ που επιστρέφουν στο σπίτι.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο θερμιδικό. Το αλκοόλ ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος, ειδικά αν δεν έχεις φάει. Ο μεταβολισμός του γίνεται από το συκώτι και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και πόσο συχνά πίνουμε. Μετά το μεταβολισμό του αλκοόλ, παράγεται η ουσία ακεταλδεϋδη η οποία είναι και υπεύθυνη για το λεγάμενο "hangover”. Aυτή όμως αυξάνει και τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Οπότε αν επιθυμείς να έχεις ένα υγιές βάρος και λαμπερό δέρμα, περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια αλκοόλ ( κρασί, vodka , ουισκι, gin), 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης απόφυγε τα coctails, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη.

Υδατάνθρακες και ζάχαρη

Οι περισσότεροι έχουμε δαιμονοποιήσει τους υδατάνθρακες λανθασμένα. Είναι βασική πηγή ενέργειας και βοηθούν πολύ στη διάθεση και την πνευματική διαύγεια. Απόφυγε το λευκό αλεύρι και ένταξε τους "καλούς υδατάνθρακες” στη διατροφή σου. Οι τελευταίοι ανεβάζουν ομαλά το σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό ευκολότερα.

Προτίμησε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, ρύζι καστανό, κινόα που έχει αυξημένη πρωτεΐνη. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα πιστεύουν ότι ο υδατάνθρακας δεν μπορεί να καταναλωθεί βράδυ. Φυσικά και μπορεί όμως, σε συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με το ημερήσιο διαιτολόγιο και τις θερμιδικές ανάγκες του καθενός.

Πρωτεΐνη

Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση της πρωτεΐνης. Με μόλις 4 kcal/gr είναι το μακροθρεπτικό συστατικό, το οποίο προκαλεί τον μεγαλύτερο κορεσμό. Πολλοί πιστεύουν ότι όταν αναφερόμαστε στην πρωτεΐνη εννοούμε την πρωτεΐνική δίαιτα. Είναι λάθος αυτό. Απλά πρέπει να έχουμε το ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης ανά kg μυικής μάζας, για να μην πεινάμε και να μην χάνουμε μυικό ιστό. Η απώλεια μυικού ιστού, που αυξάνεται ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, είναι ένας από τους βασικούς λόγους πρόωρης γήρανσης. Παράλληλα όμως ο μυς είναι ενεργό μεταβολικό όργανο. Αυτό σημαίνει ότι όσο με μια διατροφή χάνουμε μυική μάζα, τόσο μειώνεται ο μεταβολισμός.

Απαραίτητο λοιπόν είναι η ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης για το σώμα μας σε συνδυασμό με ασκήσεις με αντιστάσεις για να συντηρηθεί η μυική μάζα.

Η πρωτεΐνη διακρίνεται σε ζωϊκή και φυτική. Ζωϊκή βρίσκουμε στο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά. Φυτική πρωτεΐνη έχουν τα όσπρια, η κινόα, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και κάποια λαχανικά.

Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός- Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της παχυσαρκίας (psoma.gr)

Πηγή: missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i