Πέντε τρόφιμα που ανεβάζουν τα επίπεδα του άγχους

Και καλό είναι να αποφεύγεις.

Αγχος τροφες iStock

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το άγχος στην καθημερινότητα μας: ένα deadline στη δουλειά, μια απρόσμενη βλάβη στο αυτοκίνητο, ένας ξεχασμένος ανεξόφλητος λογαριασμός ρεύματος κ.α. Μπορώ να γεμίσω σελίδες ολόκληρες με όλα όσα προκαλούν ξαφνικό άγχος μέσα στη μέρα, κάτι που προφανώς δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Αντί αυτού ας επικεντρωθούμε στα μικρά εκείνα πράγματα που ανεβάζουν μεν τα επίπεδα άγχους, όμως μπορείς να αποφύγεις. Ένα παράδειγμα των τελευταίων είναι ορισμένα τρόφιμα.

Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις, όπως η φλεγμονή, ενώ συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης. Οι εξωτερικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τις διατροφικές συνήθειες έχουν αντίστοιχα ως αποτέλεσμα την δημιουργία χρόνιου στρες. Επειδή όμως μερικές φορές είναι δύσκολο να μην αγχωθείς με το συμβαίνει γύρω σου, φρόντισε τουλάχιστον να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με τα ακόλουθα επιβλαβή τρόφιμα και συστατικά:

Ζάχαρη

Όταν επιδιώκεις να "χαλαρώσεις" το σώμα σου από το άγχος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις την ζάχαρη. Και αυτό γιατί, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες απελευθερώνεται περισσότερη κορτιζόλη στο αίμα, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου. Η ζάχαρη προκαλεί ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, θέτοντας τον οργανισμό σε κίνδυνο. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεις τροφές και αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη και πρόσθετα σάκχαρα, όπως αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά, γλυκά κ.α.

Τεχνητά γλυκαντικά

Και ενώ η ζάχαρη αποτελεί ένα βλαβερό συστατικό από μόνη της, τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν αντίστοιχη ίσως και μεγαλύτερη ζημιά. Τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως πονοκέφαλοι, μεταβολικά σύνδρομα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά τρομακτικά, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι γεμάτα παρενέργειες που οδηγούν στο στρες. Η ασπαρτάμη, για παράδειγμα, βρίσκεται σε περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και ποτά και σε 500 συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και προκαλεί ημικρανίες, διαταραχές της διάθεσης και καταθλιπτικά επεισόδια.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, ούτε επίσης καμία σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες που χαρίζουν στο σώμα ενέργεια. Αντιθέτως, διαθέτουν υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να αναγκάζει την καρδιά να "εργάζεται" σκληρότερα, με αποτέλεσμα στρεσογόνες ουσίες να απελευθερώνονται στο σώμα.

Τηγανητά φαγητά και junk food

Κι όμως οι αγαπημένες πολλών τηγανιτές πατάτες μπορούν να στρεσάρουν το σώμα, λόγω της διαδικασίας μαγειρέματος τους. Οι τηγανιτές πατάτες, όπως και τα περισσότερα junk foods είναι γεμάτα λιπαρά, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφομοιώθουν από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να δουλεύει σκληρότητα,

Αλκοόλ

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο χαλαρή στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, όμως η κατανάλωση πολλών παραπάνω θα λειτουργήσει καταστροφικά για τον οργανισμό σου. Και αυτό γιατί, η μεγάλη ποσότητα αυτού στον οργανισμό συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής ορμονών που προκαλούν αγχωτικά σύμπτωμα στο σώμα, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Επίσης πολλά αλκοολούχα ποτά είναι γεμάτα ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i