Υπάρχει κατάλληλη διατροφή για τη μακροζωία;

Όλα όσα επισημαίνουν ειδικές μελέτες και ερευνητές.

μακροζωια iStock

Από τον Ιπποκράτη έως σήμερα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο έλεγχος των τροφών που τρώμε, δηλαδή η μορφή, η ποσότητα τους αλλά και ο χρόνος κατανάλωσης τους, συνδέονται άρρηκτα με τη σημασία της καλής υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερα στοιχεία παρουσιάζουν την συσχέτιση της διατροφής με την μακροζωία. Ερευνητές μελετώντας μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, τα γενετικά χαρακτηριστικά και τη καθημερινή διατροφή, επιχείρησαν να ανακαλύψουν ένα "κοινό πρότυπο διατροφής" το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι διατροφές / δίαιτες που περιλαμβάνουν μεσαία έως υψηλά επίπεδα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, επαρκή φυτικής πρωτεΐνης, αλλά και τακτική κατανάλωση ψαριών είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. "Η δίαιτα εδώ αντιμετωπίζεται ως διατροφικός τρόπος ζωής και όχι ως "στρατηγική απώλειας βάρους", αν και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το κλειδί. Όλες οι πτυχές της διατροφής συνδέονται με τη μακροζωία" δήλωσε ο Dr. Valter Longo, καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στο επιστημονικό website "Medical News Today".

Τι περιλαμβάνει μια δίαιτα μακροζωίας;

Έπειτα από μια διεξοδική μελέτη εκατοντάδων ερευνών που μελετούσαν τόσο κάθε πλευρά της διατροφής, όσο και την γήρανση αλλά και τους τρόπους επιβράδυνσης της, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι η "δίαιτα μακροζωίας" θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Μια χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως

Φυτικά λίπη εκ των οποίων το 30% θα πρέπει να προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο

Χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη μέχρι τα 65 και στη συνέχεια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης

Χαμηλά επίπεδα ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων

Καθόλου ή ελάχιστο κόκκινο κρέας

Καθόλου επεξεργασμένο κρέας

Μέτρια κατανάλωση άσπρου κρέατος

12 ώρες φαγητού και 12 ώρες νηστεία μέσα στην ημέρα

Τρεις περιόδους το χρόνο νηστεία από ζωική πρωτεΐνη

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιοδική νηστεία μεταξύ 18 και 70 ετών μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα της ινσουλίνης, να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, τη συνολική χοληστερόλη και τη φλεγμονή. Παρόμοια μελέτη υποστηρίζει πως η αλλαγή της τυπικής δυτικής δίαιτας σε μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, ελάχιστο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, συνδέεται με 8 χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, εάν την ακολουθήσει κανείς μετά τα 60.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i