Σοκολατένια brownies χωρίς ζάχαρη

Μια γλυκιά πρόταση για ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό.

brownies χωρις ζάχαρη iStock

Το πρωινό γεύμα αποτελεί ιεροτελεστία για πολλούς. Παρά το αχάραγο ξύπνημα και το γεμάτο πρωινές υποχρεώσεις πρόγραμμα θα ξεκλέψουν λίγο χρόνο ώστε να απολαύσουν ένα πλούσιο θρεπτικά πρωινό, το οποίο θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν με ενέργεια την ημέρα τους. Στην κατηγορία αυτών των πρωινών τύπων υπάρχουν εκείνοι που επιδίδονται σε μερικές αλμυρές μπουκιές πρωινού, αλλά και εκείνοι που δεν μπορούν να αποχωριστούν την γλυκιά γεύση των brownies.

Ποιος άλλωστε θα μπορούσε, όταν γνωρίζει πως στην κουζίνα υπάρχει ένα αφράτο και μαλακό, γεμάτο σοκολάτα κέικ – brownie για να συνοδεύσεις τον πρωινό καφέ σου; Μάλλον κανείς. Και ότι μιλάμε για μια τέτοια γλυκιά αμαρτία, το μυαλό σου δε χρειάζεται να πηγαίνει πάντα στο κακό και στις επιβαρυντικές για την σιλουέτα σου θερμίδες. Υπάρχει κι άλλος τρόπος, το ίδιο νόστιμος και απολαυστικό, χωρίς όμως την προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης και μάλιστα εξαιρετικά θρεπτικός λόγω των ωφέλιμων συστατικών όπως η βρώμη, το κακάο, το ταχίνι και οι χουρμάδες. Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου αποκαλύπτοντας για ακόμα μια φορά τον δρόμο προς μια πιο σωστή διατροφή, παρουσιάζει την παρακάτω συνταγή για σοκολατένια πρωινά:

Υλικά: (6 μερίδες)

240 γρ χουρμάδες

2 κούπες (220γρ) βρώμη

4 κσ ταχίνι

2 κούπες γάλα ελαφρύ ή φυτικό (σόγιας αν θελουμε περισσότερη πρωτεΐνη)

4 κσ (25γρ) κακάο (και 1,5 κσ για την επικάλυψη)

1 κσ τριμμένο λιναρόσπορο

2 κγ εκχύλισμα βανίλιας (1 στο πρωινό κι 1 για την επικάλυψη)

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 10 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια τους χτυπάμε στο μπλέντερ με μία κούπα από το νερό που τους μουλιάσαμε και φτιάχνουμε μία πάστα από χουρμάδες, το γνωστό χουρμαδομελο. Από αυτό περίπου το μισό (150γρ) το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το πρωινό και το υπόλοιπο το αφήνουμε στο μούλτι για την επικάλυψη σοκολάτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα, το χουρμαδόμελο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη βρώμη, το κακάο , το λιναρόσπορο, το αλάτι και το μπέκιν. Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (20x25). Ψήνουμε στους 180 για 25 λεπτά. Στην διάρκεια του ψησίματος χτυπάμε το υπόλοιπο χουρμαδόμελο με 1,5 κουταλιά της σούπας κακάο και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας για να φτιάξουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Αφού κρυώσει το brownie το σκεπάζουμε με την επικάλυψη. Το βάζουμε στο ψυγείο και είναι έτοιμο για να το απολαύσεις.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i