Τα ευρωπαϊκά φρούτα διαθέτουν τα περισσότερα τοξικά φυτοφάρμακα

Αποκαλύπτει νέα ανάλυση σε έλεγχο περισσότερων από 100 χιλιάδων δειγμάτων.

φρούτα iStock

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε το πόρισμα πολυετούς μελέτης, στηριζόμενης σε κρατικά στοιχεία, με κεντρικό θέμα την μόλυνση φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τοξικά φυτοφάρμακα. Η χρήση των τελευταίων έχει αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη για περισσότερα από δέκα χρόνια, αφρού όπως αναφέρεται το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από τα μούρα που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα στον έλεγχο, έφεραν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικές εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι παθήσεις της καρδιάς αλλά και γενετικές παραμορφώσεις.

Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση στα κεράσια επίσης να διπλασιάζεται από το 22% στο 50% την ίδια περίοδο. Συνολικά, στην ανάλυση περίπου 100.000 δειγμάτων φρούτων από την Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση στη μόλυνση περίπου 53%, η οποία αφορά τα πιο επικίνδυνα υπολείμματα σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Pesticide Action Network (PAN) Europe, με την καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του γερμανικού κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας Βιοποικιλότητας να χαρακτηρίζει την εν λόγω έκθεση "σοκαριστική". "Τι νόημα έχει να τρως υγιεινά αν τα υγιεινά φρούτα ψεκάζονται με τοξίνες" διερωτάται μεταξύ άλλων.

"Οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ συνίσταται να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία και συνδέονται με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για μας είναι καθαρό ότι οι κυβερνήσεις δεν προτίθενται να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και αν αναφέρει ο νόμος. Φοβούνται πολύ το λόμπι των καλλιεργητών, το οποίο εξαρτάται σε ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο" δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του PAN Europe, Σαλόμ Ροϊνέλ, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να επιλέγουν κυρίως βιολογικές ποικιλίες, στις οποίες δεν έχουν χρησιμοποιήθηκε καθόλου χημικά.

Τα φρούτα που παρουσιάζονται περισσότερο μολυσμένα, είναι το δείγμα των βατόμουρων (51%), των ροδάκινων (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%). Όσο για τα φρέσκα λαχανικά, τα πράγματα ήταν το ίδιο ανησυχητικά, σε μικρότερο ωστόσο ποσοστό δειγμάτων. Τα αντίστοιχα ποσοστά λαχανικών είναι σέλερι (50%), σελινόριζα (45%), λαχανίδα – kale (31%).

Το μείζον πρωτίστως για την υγεία των καταναλωτών ζήτημα σχολιάστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εκπρόσωπο της να τονίζει πως η χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν μειωμένη κατά 12% το 2019 σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2017, προτείνοντας μείωση έως και 50% μέχρι το 2030.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i