Περιέχουν τα αυγά φυτικές ίνες;

Τα αυγά είναι μια υπερτροφή με πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά;

αυγα iStock

Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν τα αυγά – όχι άδικα – ως φυσική υπερτροφή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σε ένα μόλις αυγό συμπεριλαμβάνονται υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες όπως Α, B6, B12, D και Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προσθήκες απαραίτητες δηλαδή μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Πιο αναλυτικά, η περιεκτικότητα τους σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα (Ω3 και Ω4) δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς, των ματιών αλλά και για τη διατήρηση υγιούς βάρους.

Παρά την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών τους, αρκετοί αναρωτιούνται αν τα αυγά περιέχουν εκτός των άλλων και φυτικές ίνες. Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα φαίνεται πως είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αφού οι διατροφολόγοι εξηγούν πως η φυσική αυτή υπερτροφή δεν περιέχει καθόλου φυτικές ίνες, επομένως δεν συνίσταται απαραιτήτως η κατανάλωσή τους, όταν αναζητάς στοιχεία πλούσια με αυτές.

Οι φυτικές ίνες είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διατροφικό πλάνο. Η προβλεπόμενη ημερήσια ποσότητα αυτών ξεκινά από τα 30 γραμμάρια και μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες. Τα αυγά, ωστόσο, δεν περιέχουν ούτε ένα γραμμάριο φυτικών ινών, όποτε ίσως θα πρέπει να αναζητήσεις άλλες τροφές για να λάβεις περισσότερα από αυτά τα οργανικά συστατικά.

Ποιες τροφές θεωρούνται καλές πηγές φυτικών ινών;

Φασόλια: Ένα φλιτζάνι φασόλια ισοδυναμεί με 18 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ περιέχει 240 θερμίδες.

Σπόροι chia: Με 24 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια και 480 θερμίδες, οι σπόροι chia είναι μια καλή επιλογή για να προσθέσεις τα οργανικά αυτά συστατικά στην διατροφή σου.

Βρώμη: Ένα φλιτζάνι βρώμη περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών και 300 θερμίδες.

Διάβασε επίσης: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρως; Δύο μελέτες "αθωώνουν" τα αυγ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i