Μπορεί το γάλα να ενυδατώσει τον οργανισμό σου;

Η ήπια αφυδάτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο στον υγιή πληθυσμό, ωστόσο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή σοβαρότερων προβλημάτων υγείας.

Γάλα unsplash

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, η κατανάλωση περισσότερων υγρών μέσα στη μέρα παίζει σπουδαίο ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Και αυτό γιατί, η έντονη εφίδρωση που προκαλεί η ζέστη ή/και η έντονη άσκηση, όπως επίσης και η αναπνοή, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των ηλεκτρολυτών – στοιχείων απαραίτητων για την ισορροπία του pH, την σύσπαση των μυών αλλά και την κυκλοφορία του αίματος. Σε περιόδους γαστρεντερικών κρίσεων (εμετός, διάρροια) το σώμα χάνει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μετάλλων, αφυδατώνοντας σημαντικά το σώμα.

Η τελευταία αποτελεί ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό και ανάλογα με την ένταση της, η κατάσταση της υγείας γίνεται πιο κρίσιμη. Ήπια αφυδάτωση, ωστόσο, εμφανίζει μεγάλη μερίδα του υγιούς πληθυσμού, η οποία καλό είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα. Πως; Καταναλώνοντας υγρά και τρόφιμα πλούσια σε ηλεκτρολύτες.

  • Σημάδια ότι είσαι αφυδατωμένη:
  • Ξηροστομία ή ξηρή αίσθηση της γλώσσας
  • Ξηρό δέρμα
  • Κούραση
  • Μυική αδυναμία
  • Ζάλη
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Βοηθάει το γάλα στην ενυδάτωση του οργανισμού;

Εάν αισθάνεσαι αφυδατωμένη, το πρώτο και βασικότερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να αναπληρώσεις τα αποθέματα ηλεκτρολυτών που έχει χάσει το σώμα σου. Εκτός από το νερό, το γάλα ενδείκνυται ως ρόφημα πλούσιο στα εν λόγω μέταλλα. Μάλιστα, σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 εξέτασε τις επιδράσεις 13 ροφημάτων στη συνολική κατάσταση ενυδάτωσης, ανακαλύπτοντας πως το γάλα μπορεί να συγκριθεί αποτελεσματικά με ένα πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης όσον αφορά τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Βέβαια, η προαναφερθείσα έρευνα περιλάμβανε υγιεί άτομα, τα οποία δεν εμφάνιζαν σημάδια αφυδάτωσης, όμως κατάφεραν να ενισχύσουν την ενυδάτωση του σώματος τους μέσω του γάλατος.

Το γάλα ως ρόφημα αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών

Το αγελαδινό γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή νατρίου και καλίου, δηλαδή των δύο βασικών ηλεκτρολυτών για το σώμα. Με 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, στοιχείο απαραίτητο για την αποκατάσταση των μυών, ενώ διαθέτει υδατάνθρακες, οι οποίοι αποδεδειγμένα προλαμβάνουν την αφυδάτωση. Το γάλα χαμηλών λιπαρών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό ρόφημα ενυδάτωσης με την ίδια συχνότητα που πίνουμε νερό, αφού όχι μόνο διαθέτει λίγες θερμίδες – περίπου 150 ανά φλιτζάνι – αλλά προσφέρει την αίσθηση ότι ξεδιψάει.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) πλήρες αγελαδινό γάλα περιέχει:

Θερμίδες: 150

Λιπαρά: 8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια

Ασβέστιο: 300mg ή το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Κάλιο: 347mg ή το 7.4% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Νάτριο: 125mg ή το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης

Βιταμίνη Α: 68mcg

Βιταμίνη Β: 2.45mcg

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i