Πέντε τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Και σε βοηθούν να κάψεις πιο εύκολα θερμίδες.

μεταβολισμος iStock

Στην προσπάθεια σου να απαλλαγείς από περιττά κιλά ή να διατηρήσεις το τρέχον βάρος σου, ίσως να έχεις αναζητήσει τον μυστικό "συνδυασμό" που θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που κρατούν σε εγρήγορση τον μεταβολικό ρυθμό, αυξάνοντας τον ελαφρώς. Στην απώλεια βάρους, η παραπάνω διαδικασία είναι σημαντική καθώς ο μεταβολικός ρυθμός συνεπάγεται με τον αριθμό θερμίδων που καίει το σώμα. Επομένως, μια μικρή προσθήκη στην ήδη ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείς μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, θέτοντας τόσο την υγεία του μεταβολισμού, όσο και την απώλεια κιλών σε πρώτο πλάνο.

Τροφές που ενισχύουν την λειτουργία του μεταβολισμού:

Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή ροφήματος εάν επιδιώκεις να "πειράξεις" τον μεταβολισμό σου. Και αυτό γιατί, το εν λόγω τσάι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3), το οποίο όχι μόνο ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες. Φρόντισε να πίνεις το τσάι σου χωρίς περιττές προσθήκες όπως ζάχαρη ή γλυκιά κρέμα για καλύτερα αποτελέσματα.

Πικάντικες τροφές

Εάν είσαι λάτρης των spicy γεύσεων, τότε δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα καυτερά φαγητά σου. Γιατί όπως αποδεικνύουν διάφορες έρευνες, τα πικάντικα τρόφιμα είναι δυνατόν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος με την σειρά του δίνει μεγαλύτερη ώθηση στον μεταβολισμό. Επιπλέον, η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό των πιπεριών τσίλι, είναι γνωστή ως κατασταλτικό της όρεξης. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη μετατρέπει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποθηκεύουν λίπος, σε καφέ λιπώδη κύτταρα, που με την σειρά τους καταναλώνουν ενέργεια και άρα καίνε θερμίδες.

Ψάρια

Έχουμε συνδυάσει την κατανάλωση ψαριών με την υγεία των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ωμέγα – 3. Τα σημαντικά αυτά λιπαρά οξέα έχουν ωστόσο μερικές ακόμα ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό. Πρώτον, συμβάλλουν στην ρύθμιση της όρεξης, μέσω της παραγωγής λεπτίνης, μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει πότε έχει φτάσει σε πλήρη κορεσμό και δεύτερον – που σχεδόν είναι αποτέλεσμα του πρώτου – αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ έχει εξεταστεί ως τροφή – σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς το εν λόγω φρούτο περιέχει μια χημική ένωση, την naringin – ανήκει στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση – η οποία συμβάλει στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και άρα στην απώλεια κιλών. Ένα μέτρια γκρέιπφρουτ περιέχει μόλις 80 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ακόμα ένα σημαντικό συστατικό στην διατήρηση του τρέχοντος βάρους.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστά ως ενισχυτικά του μεταβολικού ρυθμού κυρίως επειδή περιέχουν πρωτεΐνες και ασβέστιο. Όμως θα πρέπει να εξετάζεις προσεκτικά τις επιλογές σου, αφού δεν είναι λίγα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν πολλά λιπαρά όπως συγκεκριμένα είδη τυριών, γάλατος και γιαουρτιού. Φρόντισε να διαβάζεις τις ετικέτες και να επιλέγεις πάντοτε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

Διάβασε επίσης: 11 σούπερ τροφές που αγαπά ο μεταβολισμός, καίνε λίπος και σε χορταίνουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i