"Εσωτερικό ντουζ": Το νέο ρόφημα που κατέκλυσε το Tik Tok υπόσχεται την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Προσφέρει πραγματικά οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα σύμφωνα με τους ειδικούς;

σποροι chia iStock

Το τελευταίο διάστημα ένα νέο διατροφικό trend έχει κατακλίσει τον fitness κόσμο των social media. Χρήστες του Tik Tok παραδέχονται σε ολιγόλεπτα βίντεο πως με ένα μόνο ρόφημα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, παροτρύνοντας τους διαδικτυακούς τους φίλους να το δοκιμάσουν. Οι ειδήμονες του "εσωτερικού ντουζ" - όπως έχει ονομαστεί το εν λόγω ρόφημα – εξηγούν πως η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ απλή υπόθεση: προσθέτουν μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό δύο κουταλάκια του γλυκού σπόρους chia και χυμό από ένα λεμόνι. Αφού περάσουν πέντε λεπτά και οι σπόροι έχουν κάπως διογκωθεί, το πίνουν μονό μιας με άδειο στομάχι, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον μεταβολισμό τους. Λειτουργεί, ωστόσο, έτσι απλά όπως το παρουσιάζουν; 

Αν και οι ειδικοί δεν προτείνουν συχνά την εν λόγω τακτική για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, παραδέχονται πως μπορούν να προκύψουν ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση αυτού του "μαγικού" ροφήματος. Σύμφωνα με την Dr. Reena Chokshi, MD, επίκουρη καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο Baylor College of Medicine "οι σπόροι Chia είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Αποτελούν παράδειγμα ενός τύπου ίνας που ονομάζεται διαλυτές ίνες και οι οποίες όταν αναμειγνύονται με νερό, παίρνουν τη μορφή γέλης κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των κοπράνων, τα οποία απελευθερώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό".

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση τόσο μεγάλης ποσότητας σπόρων chia;

Καθώς οι σπόροι chia είναι πραγματικά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, η κατανάλωση πάρα πολλών ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει κάποια πεπτική δυσφορία. "Η πολλή μεγάλη ποσότητα σπόρων chia μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και διάρροια", εξηγεί η Dr. Chokshi συνιστώντας να μην υπερβαίνουμε τις δύο κουταλιές της σούπας μέχρι το σώμα να συνηθίσει την πρόσθετη πρόσληψη φυτικών ινών. Επιπλέον δεδομένου ότι οι σπόροι chia διογκώνονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, δεν είναι απίθανο να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού, ειδικά εάν καταναλώνονται χωρίς επαρκές νερό.

Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα πως το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας παρόλο που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, δεν παύει να είναι ένα ζήτημα υγείας που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Ορισμένες θεραπείες δυσκοιλιότητας προτείνουν την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών – όχι απαραίτητα μόνο από τους σπόρους chia – άφθονη κατανάλωση νερού και τακτική άσκηση, προκειμένου το έντερο να ξεκινήσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Διάβασε επίσης: Πέντε τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i