Απώλεια βάρους: Τα διάφορα στάδια που περνάς μέχρι να φτάσεις στον στόχο σου

Η διαδικασία απώλειας περιττών κιλών είναι πιο σύνθετη από όσο νομίζεις.

Αδυνάτισμα iStock

Το ταξίδι της απώλειας περιττών κιλών σε κάποιους μοιάζει ευκολότερο και σε άλλους δύσκολο και ιδιαίτερα κοπιαστικό. Η αλήθεια, ωστόσο, βρίσκεται κάπου στην μέση. Η απώλεια βάρους αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους fitness goals που θέτουν πολλοί, όμως λίγοι έως ελάχιστοι μπαίνουν στην διαδικασία να τον κατανοήσουν σε βάθος, ώστε να πετύχουν αργότερα το αποτέλεσμα που επιθυμούν.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απώλεια κιλών διαχωρίζεται σε απώλεια βάρους και λίπους. Η διαφορά αυτών έγκειται στο γεγονός ότι η πρώτη αναφέρεται στην γενικότερη μείωση του σωματικού βάρους, το οποίο αποτελείται από μύες, νερό και λίπος, ενώ η δεύτερη αποκλειστικά και μόνο στην εξάλειψη του λίπους. Η τελευταία σαφώς και είναι πιο σημαντική καθώς η υπερβολική απώλεια μυών ή νερού μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επομένως όταν ακολουθείς ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα ή/και προπονήσεις με στόχο την απώλεια βάρους, θα πρέπει να στοχεύεις κυρίως στην απώλεια λίπους. Παρόλα αυτά, το αδυνάτισμα ως διαδικασία διαχωρίζεται σε δύο διαφορετικά στάδια, από τα οποία περνούν όλοι οι άνθρωποι καθώς προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Στάδιο 1: Γρήγορη απώλεια βάρους

Το πρώτο στάδιο της απώλειας βάρους είναι εκείνο στο οποίο παρατηρείς γρήγορη αλλαγή στην εμφάνιση σου αλλά και στα ρούχα που συνήθιζες να φοράς, καθώς διανύεις την 4 έως την 6 εβδομάδα της διαδικασίας. Το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού βάρους που χάνεις την περίοδο αυτή προέρχεται συνήθως από τα αποθέματα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και νερού που υπάρχουν στο σώμα σου και λιγότερο από το λίπος. Μάλιστα, η απώλεια βάρους τείνει να γίνεται γρηγορότερα όταν ακολουθούνται διατροφές και δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (Keto), με το σώμα να εξαντλεί τα αποθέματα αυτών. Έκτος από την διατροφή, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό αδυνατίσματος είναι το φύλο, η ηλικία, η φυσική κατάσταση καθώς και ο τρόπος ζωής.

Στάδιο 2: Αργή απώλεια βάρους

Σε αυτό το στάδιο, ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνεται καθώς στην συγκεκριμένη φάση το σώμα σου καίει το λίπος, κάτι που συμβαίνει μετά την έκτη εβδομάδα διατροφικού προγράμματος. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα αυτό να συμβεί σε λιγότερο χρόνο, όμως πολλές φορές είναι δύσκολη η διατήρηση του αποτελέσματος καθώς η γρήγορη απώλεια λίπους βασίζεται σε περιοριστικές κυρίως διατροφές, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν μετά από ένα χρονικό διάστημα τον μεταβολισμό. Η αργή αλλά σταθερή καύση λίπους είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να ξεφορτωθείς περιττά κιλά, διατηρώντας ένα υγιές βάρος.

Διάβασε επίσης: Απότομη αλλαγή βάρους: Γιατί ανεβαίνει και κατεβαίνει γρήγορα η ζυγαριά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i