Μπορούν οι φυτικές ίνες στη διατροφή σου να σε προστατεύσουν από δερματικές παθήσεις;

Όλα όσα αποδεικνύει νέα ακαδημαϊκή έρευνα.

δερμα iStock

Ακαδημαϊκή μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Mucosal immunology" και διερευνά τη συσχέτιση του εντέρου με το δέρμα, ανακάλυψε ότι η μικροβιακή ζύμωση των διαιτητικών ινών (φυτικών ινών) στο έντερο μπορεί να προστατεύσει από αλλεργικές δερματικές παθήσεις, κάτι το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για θεραπείες αντιμετώπισης των εν λόγω ασθενειών.

Ο καθηγητής Ben Marsland από το Τμήμα Ανοσολογίας της Κεντρικής Κλινικής Σχολής, μαζί με Ελβετούς συναδέλφους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης (CHUV), έδειξαν ότι η ζύμωση ινών στο έντερο από βακτήρια και η επακόλουθη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) – βουτυρικό άλας απεδείχθησαν προστατευτικές από την ατοπική δερματίτιδα σε ποντίκια. Ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, η επιρροή που έχει στο δέρμα έχει διερευνηθεί λιγότερο.

"Προηγούμενες εργασίες από την ομάδα μας και άλλες, επικεντρώθηκαν στα τοπικά οφέλη για την υγεία των SCFAs στο έντερο καθώς και σε απομακρυσμένα σημεία όπως ο πνεύμονας και το καρδιαγγειακό σύστημα", είπε ο καθηγητής Marsland. "Αναρωτηθήκαμε αν αυτό μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα, το οποίο είναι μια περιοχή που δεν έχει πραγματικά διερευνηθεί. Οι άνθρωποι εικάζουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη επιστήμη πίσω από αυτό" εξηγεί στη συνέχεια.

Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με δίαιτα υψηλή σε ζυμώσιμες ίνες ή τους έδωσαν καθαρό βουτηρικό άλας. "Αυτή η θεραπεία ήταν βαθιά προστατευτική έναντι της αλλεργικής φλεγμονής του δέρματος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Marsland. Όπως παρατηρήθηκε, το βουτυρικό άλας χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά για φτάσει στο δέρμα, όπου ενίσχυε τον μεταβολισμό των κερατινοκυττάρων, προτρέποντάς τα να ωριμάσουν και να παράγουν τα βασικά δομικά συστατικά που απαιτούνται για έναν υγιή δερματικό φραγμό.

"Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ότι ο φραγμός του δέρματος ενισχύθηκε έναντι αλλεργιογόνων - χρησιμοποιούσαμε αλλεργιογόνα ακάρεων οικιακής σκόνης - που κανονικά θα επηρέαζαν το φραγμό του δέρματος, θα ενεργοποιούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα ξεκινούσαν μια αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα μοντέλα. Αποδεικνύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν δευτερεύον σε αυτή τη λειτουργία του δερματικού φραγμού" ανέφερε.

Η ενεργή βελτίωση του δερματικού φραγμού πιθανότατα να παρουσιάσει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι περιβαλλοντικών εκθέσεων που προκαλούν αλλεργίες και ίσως ακόμη και άλλες δερματικές ασθένειες που υποστηρίζονται από ένα κατεστραμμένο ή αδύναμο φραγμό του δέρματος. "Τα SCFAs θα μπορούσαν να χορηγηθούν από το στόμα ή απευθείας στο δέρμα ως κρέμα, παρακάμπτοντας το έντερο. Το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορούν να χορηγηθούν τοπικά και είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό ανοίγει δυνατότητες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών ή παρεμβάσεων τροποποίησης της νόσου (ατοπικής δερματίτιδας)" κατέληξε, επισημαίνοντας πως χρειάζεται επιπλέον χρόνος για θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα ήταν χρήσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διάβασε επίσης: Όσες φορές το έντερό σου προσπάθησε να σου πει πως κάτι δεν πάει καλ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i