Πώς η δυτική διατροφή συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα δημητριακά είναι μερικά μόνο συστατικά αυτής, που καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

διατροφη iStock

Ακαδημαϊκή έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο ερευνών για την αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, απέδειξε ότι η Δυτικού Τύπου διατροφή, η οποία συνήθως είναι πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και δημητριακά, μπορεί να αποβεί μοιραία για την μακρόχρονη υγεία του οργανισμού. Ερευνητές από το νοσοκομείο διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ "Brigham Hospital" εξέτασαν δεδομένα 134.000 συμμετεχόντων από δύο μελέτες που πραγματοποιηθήκαν σε όλη την Αμερική.

Η ομάδα του Χάρβαρντ ανέλυσε διατροφικά πρότυπα καθώς και DNA από στελέχη Escherichia coli που βρέθηκαν σε περισσότερους από 1.000 όγκους του παχέος εντέρου. Αυτό οδήγησε τους μελετητές να αναζητήσουν βακτηριακά στελέχη που φέρουν μια ξεχωριστή γενετική νησίδα γνωστή ως πολυκετιδική συνθάση (Pks). H Pks κωδικοποιεί ένα ένζυμο που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα. Έπειτα από την διαπίστωση αυτή, η ομάδα ανακάλυψε ότι η δυτική διατροφή συσχετίστηκε με όγκους του παχέος εντέρου που περιείχαν υψηλές ποσότητες Pks+ E. Coli, αλλά όχι με όγκους που περιείχαν μικρή έως καθόλου ποσότητα pks+ E. Coli.

"Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεσή μας ότι οι Δυτικού Τύπου Δίαιτες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της επίδρασής τους στην pks+ E. coli", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Shuji Ogino, MD, PhD, MS, του Προγράμματος Μοριακής Παθολογικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας. "Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη δυτική διατροφή με συγκεκριμένα παθογόνα βακτήρια στον καρκίνο. Η επόμενη ερώτησή μας είναι ποιο συστατικό της δυτικού τύπου διατροφής και τρόπου ζωής σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου που περιέχει αυτό το βακτηριακό είδος" επισήμανε μεταξύ άλλων.

Διάβασε επίσης: Τρως τη μία fast food και την άλλη υγιεινά; Τι συνέπειες έχει στο σώμα σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i