Καις θερμίδες όταν μασάς το φαγητό σου;

Και αν ναι, μαντεύεις πόσες μπορεί να είναι;

μασάς το φαγητό unsplash

Αναλογιζόμενοι τους δυνατούς τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και άρα θερμίδων, συνήθως συμπεραίνουμε πως η άσκηση και οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι η μοναδική λύση για να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος και να χτίσουμε μια υγιή και καλλίγραμμη σιλουέτα. Το περπάτημα, το κολύμπι, ο χορός είναι μερικές μόνο ασκήσεις που ενεργοποιούν το σώμα, καίγοντας θερμίδες. Στις παραπάνω κινήσεις, ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται – όσο περίεργο και αν ακούγεται – η διαδικασία της μάσησης. Κι όμως, μασώντας τσίχλα ή τα φαγητά σου καις πολλές περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, μελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σικάγο με κεντρικό θέμα τους λόγους για τους οποίους το σαγόνι του σύγχρονου ανθρώπου διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνο των προγόνων του, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής κατανάλωναν σημαντικό χρόνο – και άρα ενέργεια – μασώντας την τροφή τους, πριν την εφεύρεση των τεχνικών μαγειρικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, χρησιμοποιήθηκαν σε μια νέα μελέτη, στη διάρκεια της οποία οι μελετητές προσπάθησαν να υπολογίσουν τον ημερήσιο χρόνο αλλά και την ενέργεια που ξοδεύεται σήμερα κατά τη μάσηση.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εισέλθουν σε μια συσκευή που έμοιαζε με διάφανη φούσκα και κάλυπτε το κεφάλι και τον λαιμό τους σαν κράνος. Η συσκευή μέτρησε την ποσότητα οξυγόνου που κατανάλωναν και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εξέπνευσαν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες μια τσίχλα χωρίς γεύση, άοσμη, χωρίς θερμίδες για να μασήσουν για 15 λεπτά. Κατά τη μάσηση, τα επίπεδα CO2 στην αναπνοή των εθελοντών αυξήθηκαν, υποδεικνύοντας ότι το σώμα τους δούλευε σκληρότερα. Επειδή η τσίχλα δεν είχε οσμή, γεύση ή θερμίδες, δεν ενεργοποίησε το πεπτικό σύστημα, το οποίο επίσης καταναλώνει ενέργεια.

Όταν η τσίχλα ήταν μαλακή, ο μεταβολισμός των εθελοντών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 10%. Τα πιο σκληρά σημαία απαιτούσε 15% περισσότερη ενέργεια από ότι το μαλακό σημείο της τσίχλας. Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα των μελετητών, το μάσημα τσίχλας αντιπροσωπεύει το 1% της ημερήσιας ενέργειας που καεί ο οργανισμός, ποσοστό αρκετά σημαντικό αν συνυπολογιστεί ο χρόνος μάσησης αλλά και το είδος της τροφής. Για παράδειγμα, το αργό μάσημα ή τα σκληρότερα τρόφιμα απαιτούν περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και άρα μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i