Πέντε συστατικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Οι υγιεινές επιλογές που αξίζει να προσθέσεις στην λίστα των διατροφικών αγορών σου.

έντερο iStock

Το έντερο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, γνωστά ως "χλωρίδα του εντέρου". Οι ειδικοί συχνά κάνουν λόγο για την προστασία της χλωρίδας αυτής από διάφορες φθορές, οι οποίες συνήθως προκύπτουν από τις διατροφικές μας επιλογές.

Διάβασε επίσης: Προκαλούν οι μπανάνες εντερικά αέρια;

Παρόλο που η σκέψη μιας υγιεινής διατροφής μοιάζει σχετικά εύκολη υπόθεση, στην πράξη πολλές φορές αγνοούμαι ποια ακριβώς συστατικά είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την υγεία του οργανισμού μας. Και επειδή μια ανισορροπία στην χλωρίδα του εντέρου, θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη βλάβη στον οργανισμό, παρακάτω θα ανακαλύψεις τα πέντε βασικά τρόφιμα που την προστατεύουν.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ως γνωστόν, τα φρέσκα λαχανικά είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για την διατροφή, αφού προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, χωρίς να τον επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά λειτουργούν ως σύμμαχοι του εντέρου, εξασφαλίζοντας την γενικότερη υγεία του. Ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz επισημαίνει πως τα πράσινα λαχανικά αποτελούν μια ευεργετική επιλογή για την προστασία του εντέρου και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διατροφικό μας πλάνο.

Γιαούρτι πλήρες

Τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών επιλέγονται συχνότερα σε δίαιτες απώλειας βάρους, ωστόσο θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές το πλήρες γιαούρτι, αφού αποτελεί μια σημαντική διατροφική συνήθεια για την υγεία του εντέρου. "Τα λιπαρά προστατεύουν τα ζωντανά μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο γιαούρτι και αυτά τα μικρόβια βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου" τονίζει ο ειδικός.

Κινόα

Κάθε ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως , λόγω των σημαντικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Η κινόα, η οποία ανήκει στην κατηγορία των ψευτοδημητριακών, θεωρείται υπερ-τροφή για το έντερο λόγω της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχει.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ δεν είναι μόνο αρωματικό στοιχείο στις συνταγές, αλλά και μια θρεπτική προσθήκη, που εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές ιδιότητες της. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανακουφίζει την φλεγμονή που μπορεί να δημιουργηθεί στο έντερο, αποβάλλοντας την έπειτα από ένα μήνα συνεχόμενης χρήσης.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο με πολύτιμες για την καρδιά πολυφαινόλες και λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην προώθηση των καλών βακτηρίων του εντέρου. Τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες δεν περιορίζονται μόνο στο ελαιόλαδο - άλλες τροφές όπως τα αμύγδαλα και οι λιναρόσποροι είναι πλούσιες στα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i