Διατροφή για διαβήτη: Επιτρέπεται η κατανάλωση μπανάνας;

Τι πρέπει να τρώμε εάν έχουμε διαβήτη ή προδιαβήτη; Και ποια η θέση της μπανάνας στη διατροφή μας σε αυτή την περίπτωση;

Γυναίκα που αγοράζει μπανάνες - διατροφή για διαβήτη istock

Ο διαβήτης είναι από τα χρόνια νοσήματα που απαιτούν διαρκή παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Παρόλο που είναι σημαντικό να επιλέγονται τροφές που θα λειτουργήσουν ωφέλιμα για τον οργανισμό, προσφέροντας του βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (όπως φρούτα και λαχανικά) συχνά υπάρχουν αμφιβολίες για την "ωφελιμότητα" ορισμένων εξ αυτών.

Διαβάστε Επίσης

Επιτρέπονται οι μπανάνες εάν έχω διαβήτη;

Οι μπανάνες, για παράδειγμα, αν και ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων, τα οποία ως επί το πλείστον αντιμετωπίζονται ως υγιεινές τροφές, έχουν διχάσει αρκετά τους ασθενείς με διαβήτη λόγω των συστατικών τους.

Και αυτό γιατί, 100 γραμμάρια μπανάνας περιέχουν 23 γραμμάρια υδατανθράκων, της οργανικής ουσίας δηλαδή που οφείλουν να προσέχουν οι ασθενείς με διαβήτη. Ως γνωστόν, οι υδατάνθρακες που τρώμε μετατρέπονται σε σάκχαρα καθώς περνούν από το έντερο. Το κύριο σάκχαρο, το οποίο περνά μέσα από το τοίχωμα του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, ονομάζεται γλυκόζη. Όταν η γλυκόζη όμως αυξάνεται, αυτομάτως τα επίπεδα της ινσουλίνης ανεβαίνουν.

Μεγάλο μέρος της γλυκόζης χρησιμοποιείται για ενέργεια από τα κύτταρα, ενώ το υπόλοιπο αποθηκεύεται. Στο διαβήτη τύπου 2, η παραγωγή της ινσουλίνης είτε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, είτε τα κύτταρα δεν την χρησιμοποιούν σωστά, προκαλώντας ανισορροπίες. Ωστόσο, οι μπανάνες εκτός από τους υδατάνθρακες, περιέχουν μια σειρά ωφέλιμων συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6 και C, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό. Επομένως, η κατανάλωση μπανάνας στις περιπτώσεις διαβήτη είναι επιτρεπτή, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση αυτής.

Να προτιμήσω άγουρες ή ώριμες μπανάνες;

Σημαντικό επίσης ρόλο στην κατανάλωση μπανάνας από τους ασθενής με διαβήτη παίζει το επίπεδο ωρίμανσης της μπανάνας. Οι ώριμες μπανάνες περιέχουν 10% φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ωφέλιμες για όλους μας, ωστόσο διαθέτουν 8% υδατάνθρακες, γεγονός που αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το άμυλο της μπανάνας έχει μετατραπεί σε ζάχαρη από τη φύση της κατά την διαδικασία της ωρίμανσης.

Η ίδια μπανάνα, όταν είναι ακόμα άγουρη ή σε ημίωρη κατάσταση, αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα σνακ ακόμα και για τις περιπτώσεις διαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό στην πέψη άμυλο στις πράσινες μπανάνες μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην απόκριση της ινσουλίνης. Τέλος, δεδομένου ότι πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψη υδατανθράκων είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μέγεθος της μπανάνας έχει σημασία. Έτσι, μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους, που θα χρησιμοποιηθεί ως σνακ, περιέχει 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο διατροφικό πρόγραμμα.

Διάβασε επίσης: Κάνει να φάω μπανάνα με άδειο στομάχι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i