Πεπτικό σύστημα: 5 κινήσεις για τη βέλτιστη υγεία του

Πέντε διατροφικές συνήθειες που θα σου προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και θα σου εξασφαλίσουν υγεία και ισορροπία.

Πεπτικό σύστημα iStock

Κάποτε ο κόσμος το αντιλαμβανόταν ως ένα απλό σύστημα του σώματος.
Το πεπτικό σύστημα θεωρούνταν απλώς ένας μακρύς σωλήνας για να περάσει η
τροφή μας, να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να φτάσει στο άλλο άκρο. Ωστόσο, το έντερό μάς προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας και μπορούμε να πιστώσουμε πολλά από αυτά στη λειτουργία των μικροοργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό και που ονομάζονται μικροβιακή χλωρίδα.

Μικροβιακή χλωρίδα

Η μικροχλωρίδα αναφέρεται στα διάφορα είδη βακτηρίων, ζυμομυκήτων και
πρωτόζωων που κατοικούν στο παχύ έντερο. Οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε 
ακούσει ως "κακά" βακτήρια και οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, αλλά φιλοξενούμε επίσης μια ποικιλία "καλών" βακτηρίων που μπορούν να προάγουν την υγεία.

Αυτά τα "καλά" βακτήρια μπορούν να υποστηρίξουν την ανοσία (το 70% του
ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο), καθώς και να επηρεάσουν τη διάθεσή μας (το 90% της σεροτονίνης του σώματος, της "χαρούμενης" χημικής ουσίας του εγκεφάλου, παράγεται στο έντερο).

Με πάνω από 100 εκατομμύρια νευρώνες στον πεπτικό σωλήνα, το έντερο έχει
πλέον θεωρηθεί ως ο "δεύτερος εγκέφαλος", λόγω του μακρύτερου κρανιακού νεύρου του σώματος, του πνευμονογαστρικού νεύρου, που εκτείνεται από τον εγκέφαλο στο έντερο και συνδέει τα δύο όργανα μεταξύ τους.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τις διατροφικές συνήθειες που μπορείς να
ακολουθήσεις για να προωθήσεις την αφθονία των "καλών" βακτηρίων 
που μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις, φουσκώματα, ασθένειες και γενικά να διατηρήσουν το πεπτικό σου σύστημα (και τη γενική υγεία) σε πολύ καλή κατάσταση.

1.Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών 

Οι φυτικές ίνες είναι ένας φυτικός υδατάνθρακας που διέρχεται από το πεπτικό σύστημα αμετάβλητος. Ενώ οι ίνες είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν, προσφέρουν μια πηγή τροφής για τα μικρόβια του εντέρου μας, τα οποία τις "καταβροχθίζουν" και μπορούν να παράγουν ευεργετικά υποπροϊόντα για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσημα, συνιστάται να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Εάν πάσχεις από πεπτικά συμπτώματα, τότε αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου αργά, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. 

2.Ισορροπημένη διατροφή με Αctivia

Tο Activia είναι ένα γιαούρτι και έχει φτιαχτεί με γνώμονα το πεπτικό σύστημα*.
Γι΄αυτό και συνδυάζει την ευεργετική δράση από τα 4 δισεκατομμύρια Bifidus
Actiregularis 
που περιέχει, και το ασβέστιο που συμβάλει στη φυσιολογική
λειτουργία των πεπτικών ενζύμων-με τον πιο απολαυστικό και γευστικό τρόπο. 
Fun fact: Σε κάθε κύπελλο Activia υπάρχουν πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια
Bifidus Actiregularis. Αυτό το πρόσθετο στέλεχος Bifidus στο Activia είναι
αποδεδειγμένο ότι παραμένει ζωντανό σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Έτσι, κάθε φορά που τρως ένα κύπελλο Activia, απολαμβάνεις ένα θρεπτικό σνακ και παράλληλα συμβάλεις στη καλή λειτουργία του πεπτικού σου*.

ghn

Πώς να εντάξεις στη διατροφή σου τα Activia;

  • Η σειρά της Activia διατίθεται στην ελληνική αγορά περιλαμβάνοντας φρουτένιες επιλογές γεμάτες γεύση όπως φράουλα, λεμόνι, ακτινίδιο και δαμάσκηνο, απολαυστικά λευκά γιαούρτια και τραγανές απολαύσεις με ειδικό καπάκι που περιλαμβάνει πρόσθετα δημητριακά, που μπορείς να καταναλώσεις κάθε στιγμή της ημέρας ως ένα θρεπτικό σνακ.
  • Η κρεμώδης υφή τους είναι η κατάλληλη για να το συμπεριλάβεις ως βασικό
    συστατικό στα smoothies σου, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εδώ μπορείς να βρεις 3 συνταγές για smoothie μπανάνας για πρωινό.
  • Το γιαούρτι και οι τροφές με φυτικές ίνες (όπως τα σμέουρα και οι μπανάνες) κάνουν έναν συνδυασμό που κερδίζει. Βρες εδώ ένα πρωινό γεύμα που συνδυάζει εξαιρετικά και τα δύο μαζί.

asxc

* Το Activia περιέχει ασβέστιο που συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

3.Προτίμησε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα 

Το πεπτικό σύστημα είναι απασχολημένο, "δουλεύοντας" όλο το εικοσιτετράωρο και χρησιμοποιώντας πολλή ενέργεια - όπως και το υπόλοιπο σώμα μας. Επομένως, πρέπει να δώσουμε στο έντερό μας μια ανάσα για να ξεκουραστεί και να επισκευαστεί. Εάν και εσύ υποφέρεις από φούσκωμα, η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων. Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει το στομάχι να χωνέψει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έτρωγες ένα πιο μεγάλο γεύμα και να διατηρήσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου υγιή και σε ισορροπία.

4.Φάε προσεκτικά

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει το έντερο και προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό πόνο. Πολλές φορές, παρά την αποφυγή τροφών που προκαλούν ενεργοποίηση των συμπτωμάτων, το πρόβλημα επιμένει. Και αυτό γιατί παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος ζωής. Ο τρόπος που τρως είναι εξίσου σημαντικός με το τι τρως. Όταν το κάνεις με βιασύνη και άγχος, το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση "μάχης", κάτι που σημαίνει ότι η πέψη γίνεται η τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων του σώματος.

Πώς να το αντιμετωπίσεις; Επιβράδυνε την ταχύτητα με την οποία μασάς την τροφή σου για να διευκολύνεις το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει βέλτιστα, να διασπάσει και να απορροφήσει την τροφή, ανακουφίζοντας κάθε πεπτική δυσφορία.

5.Η ποικιλία είναι σημαντική

Μπορεί να γνωρίζεις για τις διαλυτές και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, όμως θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών στη διατροφή μας. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών ινών σχετίζεται με μια ισχυρή ποικιλία βακτηρίων του εντέρου, η οποία είναι μια βασική πτυχή για την υγεία και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Προκειμένου να αποκομίσεις τα οφέλη αυτών των διαφορετικών τύπων ινών,
πρόσθεσε ποικιλία διαφορετικών τύπων φυτικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά,
όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους σε καθημερινή
βάση στη διατροφή σου. Πώς θα τα καταφέρεις; Προσπάθησε να εναλλάσσεις στην καθημερινότητα τα φρούτα και τα λαχανικά που επιλέγεις στα γεύματά σου. Για παράδειγμα, στα smoothies σου, μπορείς να εναλλάσσεις τη φρουτένια γεύση (και τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά) φτιάχνοντας μία μέρα smoothie φράουλας και την επόμενη smoothie μπανάνας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i