Τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα στην κοιλιά πριν καν εμφανιστεί

4 διατροφικές αλλαγές για να το προλάβεις.

φούσκωμα iStock

Το φούσκωμα στην κοιλιά ή/και το στομάχι μετά από ένα γεύμα είναι μια συνθήκη που λίγο – πολύ όλοι έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες φορές στην ζωή μας. Η συχνότητα της εμφάνισης του διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις διατροφικές συνήθειες και ευαισθησίες, όμως η ενοχλητική και κάποιες φορές επίπονη αίσθηση είναι σχεδόν ίδια και απαράλλαχτη. Η τελευταία συνήθως οφείλεται στην συσσώρευση αερίων στο έντερο, προκαλώντας έτσι πρήξιμο στην κοιλιά. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως υπάρχει τρόπο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, πριν ακόμα το φούσκωμα κάνει την εμφάνιση του.

Πώς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Φάε πιο αργά: Πόσες φορές έχεις καθίσει για φαγητό και σε μόλις λίγα λεπτά έχεις καταβροχθίσει όλο το πιάτο; Πιθανότατα πολλές, αλλά δεν είσαι η μόνη. Η ταχύτητα όμως με την οποία τρως επηρεάζει σημαντικά το φούσκωμα στο στομάχι σου. Και αυτό γιατί, η κατάποση υπερβολικής ποσότητας αέρα, γνωστή και ως "αεροφαγία", προκαλεί ενοχλητικά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Το αργό μάσημα της τροφής και η ολοκληρωτική κατάποση της μιας μπουκιάς πριν υποδεχτεί την επόμενη είναι μια από τις ευκολότερες λύσεις τις οποίες μπορείς να εφαρμόσεις και να μην σε επηρεάσει ξανά το φούσκωμα.

Αναγνώρισε τις ευαισθησίες σου: Σε ποια φαγητά έχεις ευαισθησία, ποια σε κάνουν να φουσκώνεις; Αναγνωρίζοντας τα τρόφιμα που σε ενοχλούν, μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρήξιμο πριν καν εμφανιστεί. Η δύσκολη απορρόφηση των υδατανθράκων είναι βασική αιτία, η οποία εμφανίζεται έπειτα από την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και με την λακτόζη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλοι που δεν αφομοιώνουν καλά τη φρουκτόζη μπορεί να εμφανίσουν διαστολή της κοιλιάς μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων. Συμβουλεύσουν έναν ειδικό ώστε με την καθοδήγηση του να μάθει ποιες τροφές χρειάζεται ή όχι να αποφεύγεις.

Διάβασε επίσης: Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στη διατροφή μας;

Περισσότερα υγρά: Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό για κάθε κύτταρο του σώματος μας, των οργάνων αλλά και του πεπτικού μας συστήματος. Με την βοήθεια των υγρών, εξασφαλίζεται η ομαλή διέλευση των τροφών από το πεπτικό, ενώ ταυτόχρονα εκτελείται φυσιολογικά η διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση πολλών υγρών μέσα στην μέρα προλαμβάνει μια σειρά διάφορων συμπτωμάτων όπως ξηροδερμία, πονοκέφαλο, λήθαργο, φούσκωμα στην κοιλιά κ.α. Μην παραλείπεις να πίνεις πολύ νερό μέσα στην μέρα, αλλά και άλλα ευεργετικά υγρά όπως χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τσάι βοτάνων.

Δοκίμασε συμπληρώματα: Με την καθοδήγηση του γιατρού ή του φαρμακοποιού μπορείς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα στην κοιλιά παίρνοντας απλώς κάποια συμπληρώματα διατροφής. Συγκεκριμένα, για να λειτουργήσει αρμονικά το πεπτικό σύστημα, θα πρέπει μια σειρά παραγόντων, όπως τα πεπτικά ένζυμα, το ph του στομάχου, τα εντερικά βακτήρια, να βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν διαταράσσεται μια από αυτές είναι σημαντικό να την επαναφέρουμε μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i