Μερίδα και μέγεθος μερίδας: Είναι το ίδιο;

Η μερίδα και το μέγεθος σερβιρίσματος θεωρούνται το ίδιο από κάποιους. Ισχύει, όμως, τελικά αυτή η πεποίθηση;

Μερίδα iStock

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).

Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην εστίαση και στο junk food είναι πολλές. Οι μερίδες των εστιατορίων έχουν αυξηθεί θεαματικά, όπως επίσης και η συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού εκτός σπιτιού. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, το ποσοστό της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί, αλλά και τα όρια του τι θεωρείται μερίδα έχουν θολώσει. Μπορεί πλέον ο καθένας εύκολα να διακρίνει αυτή την αλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί στην κουλτούρα της διατροφής και να ορίσει αντικειμενικά ποια είναι η σωστή μερίδα για εκείνον; Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να υπολογίσουμε αν η μερίδα που καταναλώνουμε είναι στο σωστό μέγεθος για τις διατροφικές μας ανάγκες, αφού τα trends στο φαγητό έχουν αλλοιώσει την κριτική μας ικανότητα πάνω σε αυτό τον τομέα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία:

• Οι ενήλικες σήμερα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 300 θερμίδες παραπάνω απ’ ό,τι το 1985.

• Το μέγεθος της μερίδας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας:

• Μερίδα είναι η ποσότητα φαγητού που επιλέγουμε να καταναλώσουμε κάθε φορά, είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο, είτε σε πακέτο απέξω. Δηλαδή, είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς και μόνο. Μία μερίδα είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας. Ωστόσο, πολλά γεύματα που σερβίρονται ως μία μερίδα στην πραγματικότητα αποτελούν πολλές μερίδες.

• Μέγεθος σερβιρίσματος είναι η ποσότητα φαγητού που αναγράφεται στη διατροφική ετικέτα των τροφίμων. Έτσι, όλες οι διατροφικές αξίες που υπάρχουν στην ετικέτα αναφέρονται στο μέγεθος μερίδας που προτείνει ο παρασκευαστής στη συσκευασία.

Μόλις καταλάβουμε τη διαφορά, είναι πιο εύκολο να προσδιορίσουμε πόσο θα σερβίρουμε αλλά και να διδάξουμε και στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Πώς να καταναλώνεις μικρότερες μερίδες; 

• Στο σπίτι: Σερβίρουμε τη "σωστή" μερίδα για κάθε μέλος της οικογένειας και φυλάσσουμε την επιπλέον ποσότητα για άλλη μέρα.

• Έξω: Παρακάμπτουμε τα ορεκτικά και μοιραζόμαστε μια μεγάλη σαλάτα ή ένα κυρίως πιάτο με έναν φίλο.

• Όταν παραγγέλνουμε φαγητό στο σπίτι: Παίρνουμε μια μικρή αντί για μεγάλη πίτσα, ώστε τα κομμάτια να είναι μικρότερα, και καταναλώνουμε ένα με δύο κομμάτια.

• Στον κινηματογράφο ή όταν βλέπουμε μια ταινία στο σπίτι: Η κατανάλωση φαγητού ενώ παρακολουθούμε στην τηλεόραση μια ταινία ή όταν είμαστε στον υπολογιστή είναι "επικίνδυνη", αφού έτσι είναι πιο δύσκολο να ελέγξουμε την ποσότητα. Μοιράσου ένα κουτί ποπκόρν με τον φίλο ή με τη φίλη σου και παράλειψε τα γλυκά.

• Την ώρα του σνακ: Αποφεύγουμε να τρώμε απευθείας μέσα από τη συσκευασία, γιατί είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσουμε πολύ περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Σέρβιρε την κατάλληλη μερίδα σε ένα μπολ ή σε ένα ταπεράκι για να πάρεις μαζί σου, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Οι πολύ μεγάλες μπανάνες ή τα πολύ μεγάλα μήλα υπολογίζονται ως 2 μερίδες.

• Καθημερινά: Ο έλεγχος των θερμίδων μάς βοηθά να παρακολουθούμε το βάρος μας. Επίσης, γνωρίζοντας ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος μερίδας, μπορούμε να υπολογίζουμε σωστά τις θερμίδες στις μερίδες μας, ειδικά αν τρώμε συχνά έξω.

Τέλος, η χρήση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να μας κάνει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώμε, πόσο τρώμε και πόσο συχνά.

Πόσο ρύζι ή ζυμαρικά ή όσπρια να βράσω; Πώς να υπολογίσω την ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μαγειρεμένη μερίδα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i