Μπρόκολο: Ένα απλό hack για να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη

Και μερικοί άλλοι τρόποι για να μεγιστοποιήσεις την πρόσληψη του πιο χαρακτηριστικού συστατικού του.

Μπρόκολο iStock

Αναμφίβολα το μπρόκολο είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Πώς όμως μπορείς να μεγιστοποιήσεις το ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων που παίρνεις από αυτό; Μέσα από μία ανάρτησή της στο Instagram, η διατροφολόγος Megan Rossi (@theguthealthdoctor) αποκαλύπτει ένα απλό hack που θα σε βοηθήσει να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη από το μπρόκολο.

Αναλυτικά, η ειδικός αναφέρει στην ανάρτησή της: "Τα οφέλη του μπρόκολου στην υγεία είναι γνωστά, αλλά μερικές φορές η πραγματική μαγεία εμφανίζεται όταν αναμειγνύεις δύο φυτά μαζί - σε αυτήν την περίπτωση προσθέτοντας ένα συγκεκριμένο είδος σπόρων.

Μια μελέτη έδειξε ότι όταν 200 γραμμάρια μαγειρεμένου μπρόκολου αναμειγνύονται με 1 γραμμάριο σπόρους μουστάρδας, η βιοδιαθεσιμότητα της σουλφοραφάνης (δηλαδή η ικανότητα να την απορροφά από το έντερό μας στο αίμα μας) είναι πάνω από 4 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση μαγειρεμένου μπρόκολου σκέτου.

Και γιατί η σουλφοραφάνη είναι ωφέλιμη για την υγεία και την ευημερία μας;

Η σουλφοραφάνη είναι μια φυσική ένωση σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το λάχανο. Η σουλφοραφάνη έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως:

⭐️ Αντικαρκινική δράση
⭐️ Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου
⭐️ Αντιδιαβητική δράση
⭐️ Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
⭐️ Βελτίωση της δυσκοιλιότητας

Μερικοί άλλοι τρόποι για να μεγιστοποιήσεις την πρόσληψη σουλφοραφάνης:

1. Τα ωμά λαχανικά έχουν τα υψηλότερα επίπεδα σουλφοραφάνης: μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ωμό μπρόκολο είχε 10 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το μαγειρεμένο μπρόκολο.

2. Το μαγείρεμα στον ατμό των λαχανικών για ένα έως τρία λεπτά θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων σουλφοραφάνης κατά το μαγείρεμα.

3. Είναι καλύτερο να μαγειρεύεις τα λαχανικά κάτω από τους 140˚C (η υπέρβαση αυτής της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αποθηκευμένης, ανενεργής μορφής σουλφοραφάνης, γνωστής ως γλυκοραφανίνη).

4. Καλό είναι να αποφεύγεις το βράσιμο των σταυρανθών". 

 

10 τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i