Κράνμπερι: Γιατί αξίζουν μια θέση στο διατροφικό σου πρόγραμμα;

Γιατί εκτός από την νοστιμιά, έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον οργανισμό σου εξηγεί η διατροφολόγος.

cranberries iStock

Τα κράνμπερι έχουν συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με διάφορες γλυκές και γεμάτες θερμίδες παρασκευές, αφήνοντας στο μυαλό μας την αίσθηση ότι το εν λόγω φρούτο ταιριάζει αποκλειστικά με αυτά και δύσκολα μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό διατροφικό πλάνο, χωρίς την προσθήκη περιττών λιπαρών. Τα κόκκινα αυτά μούρα, ωστόσο, τα οποία είναι γνωστά και ως βακκίνια, όχι μόνο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή προσφέροντας ένα twist γλυκιάς γεύσης, απαλλαγμένο από θερμίδες.

Η θρεπτική αξία των κράνμπερι:

Όπως τα περισσότερα φρέσκα φρούτα, έτσι και τα κόκκινα μούρα είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, τα οποία προάγουν την υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, τα κράνμπερι διαθέτουν μια εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ διακρίνονται για την ποικιλία αντιοξειδωτικών που προσφέρουν. Τα παραπάνω στοιχεία συναντώνται ως επί το πλείστων στην εξωτερική σάρκα του φρούτου, για αυτό και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ολόκληρα. Η συχνή κατανάλωση κράνμπερι έχει συνδεθεί με μια σειρά ωφέλιμων ιδιοτήτων για το σώμα, όπως η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που επιτυγχάνεται χάρη στις ενώσεις αντιοξειδωτικών.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί μέσω σχετικών ερευνών ότι οι προανθοκυανιδίνες Α που εμπεριέχονται στα βακκίνια εξουδετερώνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από μελλοντικές ουρολοιμώξεις. Η ίδια χημική ένωση μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα τοιχώματα του στομάχου, αλλά και την μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Πώς θα βάλεις τα κράνμπερι στη διατροφή σου

Το ωμά κράνμπερι ίσως σου φανούν κάπως σκληρά για να τα καταναλώσεις με ευχαρίστηση. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να τα εντάξεις μέσα στην παρασκευές των διάφορων γευμάτων. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις κράνμπερι στο αγαπημένο σου smoothie ή πολτοποιώντας τα να τα φτιάξεις χυμό. Αναζήτησε επίσης μια ελαφριά συνταγή για σάλτσα κράνμπερι, συνοδεύοντας διάφορα αλμυρά και γλυκά πιάτα. Φρόντισε ωστόσο να περιορίσεις την προσθήκη ζάχαρης σε κάθε πιθανή συνταγή, αφού το εν λόγω φρούτο έχει αρκετά γλυκιά γεύση από μόνο του.

Διάβασε επίσης: Cheesecake χωρίς γάλα και κρέμα τυριού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i