Έξι συμβουλές για πιο υγιεινά γεύματα

Μικρά και πρακτικά βήματα για να απολαμβάνεις σε κάθε γεύμα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για ένα γερό σώμα και μυαλό.

υγιεινά γεύματα iStock

Η αξία μιας πλούσιας θρεπτικά διατροφής αναδεικνύεται τόσο μέσα στην καθημερινότητα, όσο και κατά την πάροδο του χρόνου. Ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πλάνο σε βοηθάει να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας σου, να ρυθμίσεις το βάρος σου, αλλά και να απαλλαγείς από περιττά κιλά, ενώ προστατεύει μελλοντικά τον οργανισμό σου από διάφορες εξωτερικές αλλά και εσωτερικές απειλές. Για αυτό και είναι ξεκάθαρο πως όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερα οφέλη απολαμβάνεις.

Πολλές φορές, όμως, συγχέουμε την πληθώρα των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με μια διατροφή που μοιάζει κάπως βαρετή και μονότονη, με λιγότερο γευστικές επιλογές και ίσως περισσότερο μαγείρεμα. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα μπορείς να απολαμβάνεις πιο υγιεινά γεύματα, εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, χωρίς να στερηθείς ούτε γεύση, ούτε χρόνο, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω μικρά και πρακτικά tips κατά την προετοιμασία.

6 tips για πιο υγιεινά γεύματα

Αντί να μαγειρεύεις περισσότερα λαχανικά, πρόσθεσε μερικά ωμά σε κάθε σου πιάτο

Αν το καλοσκεφτείς, τα φρέσκα λαχανικά, όπως και φρούτα, μπορούν να ενταχθούν σε κάθε σου γεύμα, ενώ ταιριάζουν σε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Αντί λοιπόν να μαγειρεύεις συνεχώς φαγητά και σνακ λαχανικών, πρόσθεσε μερικά ωμά στις διατροφικές σου επιλογές. Για παράδειγμα, συνόδευσε το μεσημεριανό σου με μια πράσινη δροσερή σαλάτα, βάλε λίγο μαρούλι και ντομάτα στο σάντουιτς σου ή πρόσθεσε μερικά φύλλα baby σπανάκι στο smoothie σου. Έτσι θα έχεις περισσότερες βιταμίνες, όμως λιγότερο μαγείρεμα.

Συνδύασε έξυπνα τις τροφές

Πολλά υλικά, ακόμα και ολόκληρες τροφές, όταν συνδυαστούν, παρέχουν μια γενναιόδωρη ποσότητα ωφέλιμων συστατικών, χωρίς να επιτρέπουν να χαθεί καμία βιταμίνη ή μέταλλο. Έτσι, την επομένη φορά που θα επιλέξεις μια σαλάτα με καρότα, πιπεριές, αγγούρι, λάχανο κλπ. φρόντισε να προσθέσεις και δύο βραστά αυγά στο γεύμα σου. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "The American Journal of Clinical Nutrition" τα αυγά βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών όπως η καροτίνη και το λυκοπένιο που βρίσκονται στα ωμά λαχανικά που έχουν κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες χρωστικές.

Χρησιμοποίησε αλεύρι αμυγδάλου

Ένας εύκολος τρόπος να κάνεις κάθε αρτοπαρασκεύασμα πιο θρεπτικό είναι να χρησιμοποιήσεις κατά την παρασκευή του αλεύρι αμυγδάλου, αντί για σίτου. Το αλεύρι αμυγδάλου δεν περιέχει γλουτένη, όμως είναι πλούσιο σε έναν συνδυασμό φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και λιπών. Επιπλέον, τα αμύγδαλα παρέχουν περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όψης του δέρματος μας.

Κρύψε μέσα στην σάλτσα για τα ζυμαρικά θρεπτικά συστατικά

Η κλασσική κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά σου μπορεί να γίνει πιο υγιεινή προσθέτοντας μέσα μικρές μπουκίτσες λαχανικών όπως ψιλοκομμένο καρότο, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, ακόμα και όσπρια για ένα πλήρες γεύμα βιταμινών και φυτικών ινών. Μόλις μισό φλιτζάνι θα προσθέσει 7 γραμμάρια φυτικών ινών και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πιάτο σου.

Μην ξεχνάς τα μπαχαρικά και τα βότανα

Κι όμως, τα μπαχαρικά και τα βότανα όχι μόνο προσθέτουν γεύση και άρωμα στα πιάτα μας, αλλά γεμίζουν επίσης θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά κάθε μας μπουκιά. Για αυτό αξίζει να προμηθευτείς από την αγορά φρέσκο κόλιανδρο και μαϊντανό, κουρκουμά, καυτερή πιπεριά, τζίντζερ, θυμάρι κ.α.

Διάβασε επίσης: 20 κορυφαία superfoods για να εντάξεις στη διατροφή σου

 


 


 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i