Πέντε vegan υγιεινές επιλογές για να καταναλώσεις αντί για βούτυρο στο πρωινό σου

Πέντε ιδέες για πλούσιο, νόστιμο και θρεπτικό πρωινό χωρίς ίχνος ζωικών προϊόντων.

Βοσινάκη iStock

Υπάρχουν πολλά vegan αλείμματα και ντιπ που αποτελούν μια υγιεινή και νόστιμη εναλλακτική λύση στα αλείμματα με βάση τα ζωική προϊόντα, όπως το βούτυρο, το τυρί κρέμα κλπ. Με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς ή τα φυτικά λίπη, τα παρακάτω πέντε είδη vegan αλειμμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις ποικιλία στη διατροφή σου, χωρίς να καταναλώνεις προϊόντα που σχετίζονται με τα ζώα. 

1. Vegan speads με κρεμώδη υφή: βούτυρα ξηρών καρπών

βούτυρα ξηρών καρπών
iStock

Τα βούτυρα ξηρών καρπών παρασκευάζονται συνήθως από κάσιους, φιστίκια, φουντούκια, macadamia, αμύγδαλα, ηλιόσπορους ή σουσάμι. Είναι μία ιδανική πηγή φυτικού λίπους και περιέχουν πολύτιμη βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν στο σπίτι, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να πολτοποιήσεις τους ξηρούς καρπούς σε ένα μίξερ. Μπορεί να προστεθεί λίγο λάδι για ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Προσθέτοντας κακάο (και γλυκαντικό αν Θέλεις) μπορείς να φτιάξεις μία vegan κρέμα σοκολάτας.

2. Φυτικό spread αντί για ζωικό βούτυρο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Βιτάμ (@vitam_gr)

 

Ως επικάλυψη στο ψωμί σου, ή ακόμα και σε αρτοσκευάσματα ή στο μαγείρεμα, ένα φυτικό spread μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως το βούτυρο. Για να βεβαιωθείς ότι το φυτικό spread που επιλέγεις δεν περιέχει ζωικά συστατικά, ρίξε μια ματιά στη λίστα των συστατικών.

Tip: Θα πρέπει να προσέξεις να επιλέξεις κυρίως φυτικό spread που παράγεται από έλαια με καλή σύνθεση λιπαρών οξέων, για ένα θρεπτικό αποτέλεσμα, όπως είναι το Βιτάμ.

Γιατί να επιλέξεις Βιτάμ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Βιτάμ (@vitam_gr)

 

Η συνταγή του Βιτάμ είναι απλή: ένας συνδυασμός υψηλής ποιότητας φυτικών ελαίων και νερού. Η κατάλληλη και ποιοτική επιλογή των φυτικών ελαίων, για την παραγωγή του Βιτάμ, το κάνει να περιέχει εκ φύσεως "καλά" ω-3 και ω-6 λιπαρά, γεγονός που κάνει τη διαφορά στην τελική διατροφική αξία του. Τα λιπαρά αυτά, αφενός δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει να τα προσλάβουμε μέσω της διατροφής και, αφετέρου, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πρακτικά αυτό δεν το επιτυγχάνουμε στην Έλλάδα, ούτε οι ενήλικες αλλά ούτε και τα παιδιά. 

Πλούσιο σε "καλά" λιπαρά

Όλα τα λιπαρά δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία. Προέρχονται από δύο πηγές:

- τα λιπαρά φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο, 100% φυτικά προϊόντα επάλειψης κλπ), τα οποία περιέχουν πληθώρα ωφέλιμων συστατικών όπως τα ω-3. Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης είναι πηγή ακόρεστων "καλών" λιπαρών.

- τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (αγελαδινό βούτυρο, αλλαντικά, κρέας κλπ) περιέχουν κυρίως κορεσμένα και trans "κακά" λιπαρά.

Όπως προαναφέραμε, το Βιτάμ δημιουργείται από επιλεγμένα φυτικά έλαια χωρίς trans (υδρογονωμένα) λιπαρά, που έχουν ως αποτέλεσμα ένα θρεπτικό spread, ιδανικό για να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες (όπως όλα τα λιπαρά άλλωστε) και να σε βοηθά να ξεκινάς τη μέρα σου θρεπτικά και γευστικά, χωρίς την παρουσία ζωικών παραγόντων. 

Παράλληλα με τα καλά λιπαρά που περιέχει το Βιτάμ προσφέρει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, οι οποίες είναι και αυτές απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής μας.

Το Βιτάμ θα βρεις σε τέσσερις εκδοχές, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες: το Κλασικό Βιτάμ, ένα 100% φυτικό προϊόν, πλούσιο σε βιταμίνη D, πηγή βιταμινών Α και Ε, το Βιτάμ Soft, που εκτός από τα παραπάνω οφέλη αποτελεί και πηγή ω-3 λιπαρών και τη light εκδοχή του, ιδανική για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, και τέλος το Βιτάμ culinesse, ιδανικό για σοτάρισμα. 

3. Πατέ λαχανικών

iStock
iStock

Τα πατέ συνήθως παρασκευάζονται με κρέας ή ψάρι, αλλά τα πατέ φυτικής προέλευσης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική. Τα φυτικά λίπη και η διατροφική μαγιά αποτελούν συχνά τα κύρια συστατικά των πατέ λαχανικών και συνήθως συνοδεύονται από λαχανικά και βότανα. Η θρεπτική διατροφική μαγιά είναι δημοφιλής επειδή περιέχει συστατικά που προσδίδουν πλούσια γεύση στο άλειμμα, καθώς και μικρές ποσότητες πλήρους πρωτεΐνης.

4. Vegan αλείμματα με μεσογειακή πινελιά: pestos 

iStock
iStock

Οι διάφορες εκδοχές των pestos συνδυάζονται ιδανικά όχι μόνο με ζυμαρικά, όπως είναι το πιο σύνηθες, αλλά και ψωμί, αποτελώντας ένα ακόμα διαφορετικό spread για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Παρασκευάζονται από βότανα όπως βασιλικός, άγριο σκόρδο και μαϊντανός, καθώς και καρύδια, κάσιους ή κουκουνάρια και παρθένο ελαιόλαδο. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών και βιταμινών καθιστά το pesto μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο.

5. Ένα κλασικό vegan spread: χούμους

iStock
iStock

Αυτό το ντιπ από τη Μέση Ανατολή φτιάχνεται συνήθως από ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μπαχαρικά και περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Είναι απόλυτα γρήγορο και εύκολο να γίνει στο σπίτι, και αποτελεί ένα ακόμα θρεπτικό και νόστιμο ντιπ για το ψωμί σου - και για να συνοδεύσεις τα στικς λαχανικών σου. 

Εσύ, θα δοκιμάσεις σε αυτό το Veganuary να ξεκινήσεις την ημέρα σου με αυτές τις θρεπτικές επιλογές; 

Βρες περισσότερες πληροφορίες για το Βιτάμ, αλλά και πολλές ιδέες για συνταγές στο vitam.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i