Τι θα φάμε σήμερα; Ιδέες για εύκολα και υγιεινά γεύματα για όλες τις μέρες της εβδομάδας

Η διατροφολόγος προτείνει τις καλύτερες ιδέες για δύο: είτε για vegan ζευγάρια είτε για ζευγάρια που θέλουν ένα οικονομικό πλάνο.

Τι θα φάμε σήμερα iStock

Από τη Γεωργία Παρασκευά, διαιτολόγο-διατροφολόγο (@healthynewyou_nutrition).

Πόσες φορές αναρωτιέσαι "τι θα φάμε σήμερα"; Είναι λογικό, έχεις μαγειρέψει τόσες πολλές φορές, έχεις δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα με αποτέλεσμα να βαριέσαι τα ίδια και τα ίδια και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο σου στη διαδικασία παρασκευής. 

Ήρθε η ώρα να δούμε μερικές ιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν κυρίως γεύματα έτσι ώστε να είναι θρεπτικά και ισορροπημένα. Βέβαια, η ικανότητα και οι δεξιότητες της μαγειρικής δεν είναι ίδιες για όλους, έτσι θα ήθελα να χωριστούμε σε κατηγορίες ανάλογα με τη διάθεση αλλά και τις ικανότητες που έχουμε. 

Κατηγορία Νο 1: Ζευγάρια που θέλουν να τρώνε οικονομικά 

Η εποχή που ζούμε είναι αρκετά δύσκολη και η ακρίβεια δε βοηθάει καθόλου. Για να περιορίσουμε τα έξοδά μας μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία είναι πιο οικονομικά. Η μεσογειακή διατροφή για ακόμη μια φορά έρχεται να μας υπενθυμίσει πως μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρέψη και χαμηλά σε κόστος καθώς η βάση της αποτελούν τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος B.

  • Ξεκινάμε λοιπόν την εβδομάδα μας με γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι. Πλούσιο σε σίδηρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
  • Τρίτη και λέμε να κινηθούμε σε μια ωραία μακαρονάδα. Κάνε μια ωραία κόκκινη σάλτσα με ότι λαχανικά ξεχασμένα έχει μέσα στο ψυγείο σου και πρόσθεσε και κάποιο τυρί της αρεσκείας σου, έτσι θα έχεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
  • Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που κάνει μικρούς και μεγάλους να τρελαίνονται είναι τα γεμιστά με ρύζι τα οποία μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τυρί φέτα ή γιαούρτι και έτσι μπορούν να γίνουν ένα πλήρες γεύμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
  • Πέμπτη και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιλέξουμε κάτι σε φρέσκο ψάρι. Μπορείς να το συνδυάσεις με φρέσκια σαλάτα και ψωμί ολικής για να γίνει ένας ολοκληρωμένος συνδυασμός.
  • Παρασκευή και τα αγαπημένα φασόλια σε μορφή σούπας είναι μια υπέροχη επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα σε συνδυασμό σε ψωμί ολικής και ελιές να έρχονται να προσθέτουν έξτρα φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
  • Σάββατο και μια ωραία κοτοσαλάτα είναι μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική επιλογή. Κοτόπουλο βραστό ή ψητό σε συνδυασμό με φρέσκια πράσινη σαλάτα και για επιλογή αμύλου μπορούμε να παρασκευάσουμε τα δικά μας κρουτόν ψήνοντας μικρές μπουκίτσες ψωμιού στο φούρνο.
  • Κυριακή και ένα από τα πιο οικονομικά και νόστιμα φαγητά που λατρεύουμε όλοι είναι τα γιουβαρλάκια, επιλογή κόκκινου κρέατος όπως συνηθίζεται την Κυριακή. 

Με αυτές τις επιλογές έχουμε καλύψει πολύ θρεπτικά όλη την εβδομάδα και έχουμε μείνει μέσα στο budget του οικονομικού μας προϋπολογισμού. 

Κατηγορία Νο 2: Vegan ζευγάρια

Πλέον είναι αρκετοί οι άνθρωποι που έχουν ασπαστεί τη φιλοσοφία του βιγκανισμού και αρκετά συχνά αν ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει τέτοιες διατροφικές επιλογές, τότε και ο άλλος θα τείνει να πειραματιστεί και να μπαίνει σε μια διαφορετική φιλοσοφία και στάση ζωής. Μια vegan διατροφή είναι βιώσιμη και μπορούμε να την ακολουθούμε χωρίς να έχουμε διατροφικές ελλείψεις απλά και μόνο συνδυάζοντας σωστά τα τρόφιμα.

  • Ένα από τα πιο ωραία φαγητά για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδας μας είναι να καταναλώσουμε ρεβίθια πάντα μαζί με ρύζι είτε κινόα και φυσικά τη σαλάτα της επιλογής μας. Αυτός ο συνδυασμός θα μας δώσει καλύτερο κορεσμό αλλά θα μετατρέψει την πρωτεΐνη που έχουν τα όσπρια σε υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Η Τρίτη είναι μια υπέροχη μέρα για μακαρόνια ολικής με μανιτάρια και σόγια σος. Ένα νόστιμο, θρεπτικό γεύμα που καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους αλλά και αρκετά θρεπτικό καθώς τα μανιτάρια αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας καθώς επίσης είναι και αρκετά φτωχά σε νάτριο.
  • Ήρθε κιόλας η Τετάρτη  και αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι άλλο μπορείς να μαγειρέψεις. Μια ωραία επιλογή είναι ένα σπανακόρυζο όπου και εκεί μπορείς να προσθέσεις μανιτάρια και να το συνοδεύσεις με χυμό λεμονιού. Το σίδηρο που περιέχει το σπανάκι για να απορροφηθεί χρειάζεται την βοήθεια της βιταμίνης C.
  • Η Πέμπτη είναι μια υπέροχη ημέρα για κριθαράκι ολικής με λαχανικά τις επιλογής σου και τυρί τόφου, το τυρί τόφου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευση , βιταμινών του συμπλέγματος b που βοηθούν στο νευρομυϊκό σύστημα καθώς επίσης αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου η οποία εξαρτάται από τον παράγοντα πήξης που χρησιμοποιείται.
  • Οι Παρασκευές είναι πάντα υπέροχες μέρες, αλλά όταν καταναλώνουμε και κάτι που μας ευχαριστεί γίνονται ακόμη καλύτερες. Τι θα έλεγες λοιπόν για τα κλασικά γεμιστά αλλά αντί για ρύζι να είναι με πλιγούρι; Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή και αρκετά πιο θρεπτική καθώς το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
  • Το Σάββατο είναι μια μέρα ξεκούρασης και δε θέλουμε να καταναλώνουμε πολύ χρόνο στην κουζίνα και στο μαγείρεμα επομένως ένα μπριάμ είναι μια ωραία επιλογή για εκείνη την ημέρα.
  • Η Κυριακή είναι ημέρα όπου το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία καθώς θέλουμε να το απολαύσουμε παρέα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Το κλασικό μαμαδίστικο παστίτσιο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε vegan αν γίνει με κιμά σόγιας και η μπεσαμέλ με γάλα αμυγδάλου, πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλές συνταγές για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i