Οι συνταγές για κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά με ένα υγιεινό twist

Τρεις βασικές συνταγές από τη διατροφολόγο.

χριστουγεννιάτικα γλυκά iStock

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc. Διατροφή, Δημόσια
Υγεία και Πολιτικές (@dietlicious.gr)

Φέτος θα φτιάξουμε τις κλασικές συνταγές των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων γλυκών με ένα υγιεινό twist!

GINGERBREAD ΜΠΙΣΚΌΤΑ

ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 25-30 ΜΠΙΣΚΌΤΑ)

360 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. χαρουπόμελο
125 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
6 κ.σ. γάλα 1,5% λιπαρά
170 γρ. ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Για τη λευκή κρέμα για τη διακόσμηση:

Ασπράδι από 1 αβγό
250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
1/2 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 βανίλια σκόνη
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για τις κόκκινες λεπτομέρειες στη διακόσμηση)

1. Σε ένα μπολ ανακατεύεις μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνεις στην άκρη.

2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις το αβγό και το χαρουπόμελο και συνεχίζεις το χτύπημα.

3. Στη συνέχεια προσθέτεις τμηματικά και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζεις μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.

4. Αφαιρείς τη ζύμη από το μπολ, την τυλίγεις με μεμβράνη φαγητού και τη βάζεις στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ιδανικά αποβραδίς.

5. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170ºC και καλύπτεις δύο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

6. Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνεις περίπου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

7. Ρίχνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας σου και ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.

8. Κόβεις τα μπισκότα με τα κουπ πατ τις επιλογής σου (θα πρέπει τα μπισκότα να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλαομοιόμορφα) και τα τοποθετείς στο ταψί, αφήνοντας  απόσταση μεταξύ τους.

9. Για τα κουπ πατ μπορείς να σχεδιάσεις ή να εκτυπώσεις διάφορασχήματα και με ένα μαχαίρι να κόψεις το  περίγραμμά τους πάνω στη ζύμη.

10. Ψήνεις για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος των μπισκότων.

11. Τα βγάζεις από το φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο πάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα τοποθετείς πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Διατροφική αξία ανά μπισκότο
Θερμίδες: 124
Υδατάνθρακες: 16 γρ.
Πρωτεΐνη: 2 γρ.
Λιπαρά: 6 γρ.

Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 25-30 ΜΕΛΟΜΑΚΆΡΟΝΑ)

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
100 ml χυμός πορτοκαλιού
80 ml ελαιόλαδο
60 γρ. ζάχαρη καρύδας
Ξύσμα πορτοκαλιού
20 γρ. καρύδι τριμμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΩΜΑ
150 ml νερό
150 ml μέλι
Στικ κανέλας
Γαρίφαλο
Φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού

1. Αναμειγνύεις όλα τα στερεά υλικά, εκτός από τη σόδα και τη ζάχαρη, σε ένα μπολ και ανακατεύεις καλά.

2. Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα, το αφήνεις να αφρίσει
για 2 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύεις καλά.

3. Αναμειγνύεις όλα τα υγρά υλικά μαζί με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύεις καλά.

4. Ενώνεις τα υλικά μεταξύ τους, ζυμώνεις ελάχιστα και πλάθεις μικρά μελομακάρονα.

5. Τα βάζεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 25-30 λεπτά.

6. Όσο γίνονται τα μελομακάροναβάζεις όλα τα υλικά για το μέλωμα σε ένα  κατσαρολάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και, μόλις πάρει βράση, το γυρνάς σε χαμηλή φωτιά, το αφήνεις για 10 λεπτά και μετά το αποσύρεις (θέλεις να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου όταν βουτήξεις τα μελομακάρονα).

7. Αφού γίνουν τα μελομακάρονα, τα αφήνεις για 5 με 10 λεπτά και μετά τα βουτάς στο κατσαρολάκι με το σιρόπι για 60 δευτερόλεπτα. Τα βγάζεις με μια κουτάλα ζυμαρικών έτσι ώστε να στραγγίσουν.

8. Στο τέλος ρίχνεις το τριμμένο καρύδι πάνω από τα μελομακάρονα και μετά το σιρόπι που περίσσεψε.


Διατροφική αξία ανά μελομακάρονο
Θερμίδες: 97
Υδατάνθρακες: 13 γρ.
Πρωτεΐνη: 1,6 γρ.
Λιπαρά: 2,8 γρ.

Κουραμπιέδες 

ΥΛΙΚΆ (ΓΙΑ 30 ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ)

270 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή αμυγδάλου
125 γρ. βούτυρο μαλακό light
5-6 κ.σ. άχνη στέβια (ή κάποια άλλη άχνη, όπως καρύδας, ερυθριτόλης κ.λπ.)
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 αβγό
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή καρύδια πεκάν

1. Ξεκινάς προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180ºC.

2. Απλώνεις ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

3. Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, το
εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Θα σου φανεί στεγνό στην αρχή το μείγμα.
Συνέχισε το ζύμωμα και αυτό θα αλλάξει.

4. Προσθέτεις το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Μπορείς, αντί για αμύγδαλα, να
βάλεις καρύδια πεκάν.

5. Φτιάχνεις κουραμπιεδάκια με τη ζύμη σου. Δώσε τους ό,τι σχήμα θέλεις.
Ψήνεις για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσό-καφέ
χρώμα. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι τα κουραμπιεδάκια θα απλώσουν
στον φούρνο. Επομένως, τα τοποθετείς σε απόσταση μεταξύ τους.

6. Βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν για περίπου 5 λεπτά.
Μεταφέρεις σε μια σχάρα και αφήνεις για ακόμα 10 λεπτά. Στην αρχή θα σου
φανούν μαλακά, αλλά, μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, θα σκληρύνουν και θα
αποκτήσουν την μπισκοτένια υφή που έχουν οι κουραμπιέδες.

7. Ρίχνεις λίγη άχνη στέβια σε ένα ρηχό μπολ και βουτάς το κάθε κουραμπιεδάκι μέσα. Αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις.

Διατροφική αξία ανά κουραμπιέ:
Θερμίδες: 68,6
Υδατάνθρακες: 9,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 1.4 γρ.
Λιπαρά: 2 ,7 γρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i