Δύο χριστουγεννιάτικα επιδόρπια που ενισχύουν την πρόσληψη μαγνησίου

Και θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την "κούραση" των γιορτών.

μαγνήσιο iStock

Η εορταστική περίοδος, παρά το γεγονός ότι προσφέρει ευκαιρία για χαλάρωση λόγω των χριστουγεννιάτικων διακοπών, συνοδεύεται από έντονο "τρέξιμο" που μόνο ξεκούραση δεν φέρνει.  Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, τα δώρα που θέλεις να προσφέρεις στους αγαπημένους, το party στο γραφείο αλλά και οι εκδηλώσεις που είσαι καλεσμένη, όλα αυτά κρύβουν κάπου στο βάθος άγχος και στρες, ενώ ρουφούν και την τελευταία σταγόνα ενέργειας που σου απομένει έπειτα από ήδη μια κουραστική περίοδο στην δουλειά. Η λύση στην εορταστική αυτή κούραση είναι σαφώς το μαγνήσιο.

Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εμπλέκεται σε πολλές και διαφορετικές λειτουργίες σώματος και μυαλού. Πρωταρχικός ρόλος του μαγνησίου είναι η διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και η παραγωγή και σύνθεση της πρωτεΐνης. Συμβάλει επίσης στην παραγωγή και αποθήκευση της κυτταρικής ενέργειας, η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορες κυτταρικές διεργασίες. Βελτιώνει την διάθεση, προλαμβάνει τις ημικρανίες, χαλαρώνει τους μύες, διευκολύνοντας την διαδικασία του ύπνου.

Για να απολαύσεις, ωστόσο, όλα τα παραπάνω οφέλη, όχι μόνο την εορταστική περίοδο, αλλά κάθε εποχή του χρόνου, πρέπει να φροντίζεις να τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με το πολύτιμο αυτό μέταλλο. Πέραν τον τροφών που χαρίζουν άφθονα μαγνήσιο στο σώμα, όπως είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, η μπανάνα, το μπρόκολο, το τόφου κ.α., τα παρακάτω δύο λαχταριστά επιδόρπια, εκτός από ευχαρίστηση στους γευστικούς σου κάλυκες, θα σου προσφέρουν ενέργεια μέσω του μαγνησίου.

Vegan πουτίγκα με φυστικοβούτυρο

Υλικά:

3 φλιτζάνια γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά (εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις γάλα κάσιους ή αμυγδάλου)

4 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου

5-6 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1 φλιτζάνι κρεμώδες αλατισμένο φυστικοβούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πρόσθεσε το γάλα που θα επιλέξεις και το άνθος αραβοσίτου και ανακάτεψε τα καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Αφαίρεσε από το μάτι της κουζίνας και πρόσθεσε το σιρόπι σφενδάμου, το φυστικοβούτυρο, τη βανίλια.

Άδειασε το μείγμα σε ένα μέτριο μπολ (καλύτερα να είναι γυάλινο) και άφησέ το να κρυώσει στον πάγκο για 10 λεπτά. Κάλυψε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, έτσι ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια της πουτίγκας. Πάγωσε την πουτίγκα όλη τη νύχτα στο ψυγείο (ή μέχρι να πήξει και να κρυώσει). Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις σαντιγί καρύδας και τριμμένα κάσιους.

Σοκολατένια brownies με μαύρα φασόλια

Υλικά:

1 κονσέρβα μαύρα φασόλια 420 γραμμάρια (καλά ξεπλυμένα και στραγγισμένα)

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι λιναρόσπορου

5 κουταλιές της σούπας νερό

3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (λιωμένο)

3/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (συν περισσότερο για την επικάλυψη)

1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1/4 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας

1/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ακατέργαστα πεκάν (συν περισσότερο για το γαρνίρισμα)

1/4 φλιτζάνι καρύδα χωρίς ζάχαρη (συν περισσότερο για την επικάλυψη)

1/4 φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε μια κανονική φόρμα για muffins με 12 θήκες. Συνδύασε το αλεύρι λιναρόσπορου και το νερό στο μπολ του μίξερ και αφού τα χτυπήσεις καλά, άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Έπειτα πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα πεκάν, την καρύδα και τα κομματάκια σοκολάτας) και ανακάτεψε τα όλα μαζί περίπου 1-2 λεπτά - ξύνοντας τις πλευρές του μίξερ όσο χρειάζεται. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά λείο. Έπειτα ρίξε τα πεκάν, την καρύδα και τα κομματάκια σοκολάτας και χτυπήστε για να συνδυαστούν.

Αφού ολοκληρώσεις την διαδικασία ανάμειξης, προσθέστε το μείγμα στην φόρμα για μάφιν και ίσιωσε τις κορυφές με ένα κουτάλι. Βάλε από πάνω την υπόλοιπη καρύδα, τα πεκάν και τα κομματάκια σοκολάτας. Στη συνέχεια ψήσε για 25-30 λεπτά ή μέχρι οι κορυφές να στεγνώσουν και οι άκρες να αρχίσουν να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφαίρεσε τα  από το φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν για 20-30 λεπτά πριν τα βγάλεις από την φόρμα. Μπορείς να γαρνίρεις με σαντιγί καρύδας και επιπλέον πεκάν. 

Διάβασε επίσης: Κουραμπιέδες: Η gluten free εναλλακτική εκδοχή είναι το ίδιο νόστιμη και γιορτινή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i