Μετά τα 40: Ποιο είδος πρωτεΐνης να προτιμήσεις για υγιές σώμα;

Το no1 θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου με την πάροδο των χρόνων.

ωορρηξια_διατροφη Istock

Ίσως, το έχεις ακούσει και διαβάσει ήδη πολλές φορές: η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία κάθε υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Και αυτό γιατί, το εν λόγω μακροθρεπτικό συστατικό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Αποδεδειγμένα, η πρωτεΐνη συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, των ορμονών, την αποκατάσταση των μυών, ενώ επιδιορθώνει τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος μας. Επίσης, διασφαλίζει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποτρέποντας την απώλεια της με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν αρκετές πηγές πρωτεΐνης σε διάφορες διατροφικές επιλογές, ωστόσο, δεν είναι πάντα το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρέας ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα, είναι επιβαρυντικό για την υγεία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης είναι αυτές που γενικά συνίστανται ως οι καλύτερες επιλογές και μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος αμινοξέων που σύμφωνα με τη διατροφολόγο Dana Ellis Hunnes, είναι σημαντικό να καταναλώνεται μετά τα 40 για ένα υγιές και δυνατό σώμα.

Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Όπως επισημαίνει η ειδικός, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ίσως η καλύτερη και ποιοτικότερη επιλογή αμινοξέων με την πάροδο των χρόνων, καθώς στερούνται βλαβερά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού συστατικά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα σε σημαντικές ποσότητες. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι μερικές μόνο πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, τις οποίες προτείνει αδιαλείπτως η Hunnes.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης συνίσταται περισσότερο, είναι γιατί εκτός από τα βασικά οφέλη που προσφέρουν τα αμινοξέα στον οργανισμό, λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. Επιπλέον, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες, ένα βασικό πλεονέκτημα λήψης περισσότερων πρωτεϊνών όταν η απώλεια βάρους αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα μαγειρεύεις υγιεινά και οικονομικά για δύο άτομα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i