Τρώγοντας πρωτεΐνη VS Πίνοντας shake πρωτεΐνης: Οι διαφορές και τι να προτιμήσεις

Τι είναι τελικά ποιο αποτελεσματικό;

Πρωτεΐνη αρακά iStock

Η πρωτεΐνη είναι πρωτεΐνη ανεξάρτητα από το πώς την καταναλώνεις, θα σκεφτόταν κανείς. Η απάντηση όμως είναι, και ναι και όχι. Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που χτίζει και επισκευάζει τις μυϊκές ίνες. Μπορείς να λάβεις την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι από ολόκληρα τρόφιμα, από συμπληρώματα ή και από τα δύο, αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ των πηγών, που πρέπει να εξετάσεις. 

Πρωτεΐνη από ολόκληρες τροφές 

Οι πιο γνωστές πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι πλήρεις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν στο σώμα το αμινοξύ που χρειάζεται για να συνθέσει τους μυς και να διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Περιέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα συστατικά για την υγεία μας.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, αυτές οι ουσίες προάγουν την πεπτική υγεία και τον κορεσμό. Ολόκληρα τα τρόφιμα δεν διαθέτουν επίσης τον κατάλογο πιθανών αρνητικών παρενεργειών που μπορούν να προέρχονται από πρωτεϊνικά shakes, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής δυσφορίας, της ναυτίας, των φουσκωμάτων, των πονοκεφάλων, των ελλείψεων θρεπτικών ουσιών ή των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με ορισμένα φάρμακα.

Πρωτεΐνη από shakes 

Τα περισσότερα συσκευασμένα shakes είναι επίσης κατασκευασμένα από πλήρεις πρωτεΐνες, όπως ο ορός γάλακτος ή η καζεΐνη, και είναι ενισχυμένα με πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που θα βρεις σε κανονικά τρόφιμα. Ένα μέσο shake παρέχει μια πρωτεΐνη αξίας ολόκληρου του γεύματος, 20 έως 30 γραμμάρια, σε μία μόνο μερίδα. Ωστόσο, τα shakes δεν μπορούν να παρέχουν τις ίνες ή τα αντιοξειδωτικά που πολλά πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως οι φακές ή η quinoa, μπορούν. Έτσι, παρόλο που είναι μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, είναι προτιμότερο να παίρνεις τις περισσότερες πρωτεΐνες σου από ολόκληρα τρόφιμα.

Σύνθεση σώματος

Ένα πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρουν ορισμένα πρωτεϊνικά shakes σε σχέση με τα ολόκληρα τρόφιμα είναι η δυνατότητα βελτίωσης της σύνθεσης του σώματος, ακόμη και χωρίς να κάνεις άλλες διατροφικές αλλαγές ή περισσότερη άσκηση. Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υπερβολικό βάρος που συμπλήρωσαν τη διατροφή τους με πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχασαν περισσότερο βάρος και λιπώδη μάζα σε διάφορες δοκιμαστικές χρονικές περιόδους από την ομάδα που δεν έπαιρνε το συμπλήρωμα αυτό. Για κάποιον αντίστοιχο στόχο, η πηγή πρωτεΐνης μπορεί να έχει σημασία. 

Ο παράγοντας ευκολίας

Ακριβώς επειδή οι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της κατανάλωσης μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής δεν σημαίνει ότι έχουν πάντα τον χρόνο ή την ενέργεια για να το κάνουν. Στην πραγματικότητα είμαστε πολυάσχολοι και η εξοικονόμηση χρόνου είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο το πρωτεΐνες από shakes υπερτερούν. Εάν πεινάς και έχεις μια επιλογή ανάμεσα σε ένα shake που μπορείς απλά να έχεις στην τσάντα σου, αυτός είναι ένας εύκολος - και πολύ πιο υγιεινός - τρόπος να τραφείς μέχρι το επόμενο πλήρες γεύμα σου. Απλά φρόντισε να εξετάσεις ολόκληρη την εικόνα διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες διατροφής, αλλά και προσπαθώντας να μην βασιστείτε στα shakes ως βασική πηγή τροφοδοσίας του οργανισμούς σου. Είναι καλύτερο να αποτελούν ένα περιστασιακό συμπλήρωμα σε μια ισορροπημένη διατροφή που επικεντρώνεται στο πραγματικό φαγητό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i