Υγιεινή διατροφή: Μιλάμε τελικά για το απόλυτο μυστικό της μακροζωίας;

Μια νέα έρευνα μελέτησε τη σχέση της ισορροπημένης διατροφής με τις παθήσεις που οδηγούν στον θάνατο.

υγιεινή διατροφή iStock

Όλοι γνωρίζουμε πως το να τρως υγιεινά ισούται με καλύτερη υγεία, ωστόσο μία νέα έρευνα απέδειξε πως η τήρηση και η προσήλωση σε αυτή τη healthy συνήθεια που αφορά μία ποικιλία διατροφικών μοτίβων μείωσε τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε η Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε πως άνθρωποι που έμεναν πιστοί σε τουλάχιστον ένα από τα 4 υγιεινά διατροφικά πρότυπα, που συστήνουν οι κυβερνητικές διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο ή αναπνευστική νόσο, σε σύγκριση με άτομα που συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά την προσήλωσή τους σε αυτά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας Fredrick J. Stare και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής, θεώρησε σημαντική την ανάλυση των διατροφικών αυτών συμβουλών που προάγουν την καλή υγεία σε σχέση με τη θνησιμότητα. Συνεπώς, η μελέτη είχε να κάνει με το κατά πόσο η προσήλωση στις υγιεινές συνήθειες διατροφής σχετιζόταν με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας και τις παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, συλλέχθηκαν μέσα σε 36 χρόνια από 75.230 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study και 44.085 άνδρες στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν εμφανίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο, ενώ υποβάλλονταν σε ερωτηματολόγια διατροφής κάθε 4 χρόνια. Τα εν λόγω 4 πρότυπα διατροφής που μελετήθηκαν ήταν τα εξής: Δείκτης Υγιεινής Διατροφής 2015, Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή, Δείκτης Υγιεινής Διατροφής με βάση τα φυτά και Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής, τα οποία περιείχαν κοινά συστατικά όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Αποτελέσματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η υψηλότερη βαθμολογία που συγκεντρώθηκε στα άτομα σε ό,τι αφορά την προσήλωσή τους σε τουλάχιστον 1 από τα 4 αυτά διατροφικά προγράμματα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις. Να σημειωθεί πως οι υψηλότερες βαθμολογίες που σημειώθηκαν στα πρότυπα της Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής και του Εναλλακτικού Δείκτη Υγιεινή Διατροφής συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευρογενετική νόσο.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, θεωρήθηκαν αρκετά χρήσιμα ως προς τις αλλαγές που ίσως χρειάζεται να γίνουν στις διατροφικές οδηγίες που θα δοθούν εν καιρώ στην Αμερική, ωστόσο ήταν εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι υπογραμμίστηκε η τήρηση της υγιεινής διατροφής ως προαπαιτούμενο μιας υγιούς και μακράς ζωής, χωρίς την εμφάνιση δυσάρεστων παθήσεων.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i