Μπορεί η κατανάλωση βρώμης να ενισχύσει τη διάθεσή σου;

Και μερικές ιδέες για το πώς να καταναλώσεις τη βρώμη.

Βρώμη Ιstock

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Βρώμη, μια ιδανική πηγή υδατανθράκων 

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή γλυκόζης, η οποία είναι το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας τους διασπά σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο όπου χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που βρίσκονται στη βρώμη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι, καθώς απελευθερώνουν γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος αργά, παρέχοντας μια διαρκή πηγή ενέργειας στον εγκέφαλο.

Βρώμη και ψυχική υγεία

Εκτός από την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες, η βρώμη είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα. Οι βιταμίνες Β που βρίσκονται στη βρώμη, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι οι χημικοί "αγγελιοφόροι" που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του στρες, καθιστώντας τα ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ψυχική υγεία.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Η βρώμη είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου και οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, η σύνδεση μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου, παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Ένα υγιές έντερο θεωρείται σημαντικό για τη ρύθμιση της διάθεσης, τη μείωση του στρες και του άγχους και την προώθηση της συνολικής ψυχικής ευεξίας.

Πηγή αντιοξειδωτικών

Τέλος, η βρώμη είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής επιβλαβών ελεύθερων ριζών και της ικανότητας του σώματος να τις εξουδετερώνει. Με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε γνωστική εξασθένηση και αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη.

Η ενσωμάτωση της βρώμης στη διατροφή είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική ψυχική ευεξία. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναζητάς μια υγιεινή επιλογή πρωινού ή ένα σνακ για να τροφοδοτήσεις το σώμα σου, σκέψου την επιλογή ενός μπολ βρώμης και δώσε στον εγκέφαλό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται! 

Μερικές ιδέες για το πώς να καταναλώσεις τη βρώμη:

Η βρώμη είναι μια ευέλικτη και υγιεινή τροφή που μπορεί να συνδυαστεί με μια ποικιλία άλλων συστατικών για να δημιουργήσεις νόστιμα και θρεπτικά γεύματα και σνακ. Εδώ είναι μερικοί συνδυασμοί:

Πλιγούρι βρώμης με φρούτα και ξηρούς καρπούς: Φτιάξε το πλιγούρι με νερό ή γάλα και στη συνέχεια πρόσθεσε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα όπως βατόμουρα, φράουλες ή σταφίδες και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια. Αυτός ο συνδυασμός είναι μια κλασική επιλογή πρωινού που είναι και νόστιμη και θρεπτική.

Oatmeal με γιαούρτι και γκρανόλα: Φτιάξε το πλιγούρι και, στη συνέχεια, πρόσθεσε μια κουταλιά γιαούρτι και ένα πασπάλισε με γκρανόλα για επιπλέον τραγανή υφή και γεύση. Μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό ή σνακ.

Βρώμη από το βράδυ με σπόρους chia: Συνδύασε βρώμη, γάλα και σπόρους chia σε ένα βάζο ή δοχείο και, στη συνέχεια, βάλε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το πρωί, πρόσθεσε φρέσκα φρούτα όπως μπανάνες ή μούρα για ένα νόστιμο και χορταστικό πρωινό.

Smoothie με βρώμη: Συνδύασε τη βρώμη με τα αγαπημένα σου φρούτα και λαχανικά σε ένα μπλέντερ για να δημιουργήσεις ένα νόστιμο και χορταστικό smoothie. 

Oatmeal με αυγά και λαχανικά: Μαγείρεψε το πλιγούρι βρώμης με νερό ή γάλα και, στη συνέχεια, πρόσθεσε σοταρισμένα λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριές ή μανιτάρια και αυγά ομελέτα για ένα πλούσιο και χορταστικό πρωινό ή brunch με πρωτεΐνη.

Ενεργειακά bites βρώμης: Συνδύασε τη βρώμη με φυστικοβούτυρο, μέλι και αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπλέντερ και στη συνέχεια σχημάτισε το μείγμα σε μπάλες για ένα νόστιμο σνακ που μπορείς να πάρεις οπουδήποτε.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς συνδυασμούς που μπορείς να δημιουργήσεις με βρώμη. Γίνε δημιουργική και πειραματίσου με διαφορετικά συστατικά για να βρεις τα δικά σου αγαπημένα γεύματα και σνακ με βάση τη βρώμη.

Υγιεινό κέικ σοκολάτας με βρώμη και άλλα 2 υλικά (χωρίς ψήσιμο)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i