Φούσκωμα στην κοιλιά: Πότε οι φυτικές ίνες το επιδεινώνουν και πότε το μειώνουν

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα στην κοιλιά και ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας είναι οι φυτικές ίνες.

φυτικές ίνες iStock

Το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να είναι ένα πολύ άβολο και απογοητευτικό σύμπτωμα και συχνά προκαλείται από πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα και ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας είναι οι φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το σώμα, επομένως περνούν από το πεπτικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν σε δύο τύπους: διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στον πεπτικό σωλήνα, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και τα βοηθούν να κινούνται μέσα από το πεπτικό σύστημα.

Δες εδώ τα πάντα για τις διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες

Και οι δύο τύποι φυτικών ινών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και αποτρέποντας τη συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απότομη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το φούσκωμα και την πεπτική δυσφορία, επομένως είναι σημαντικό να αυξήσεις σταδιακά την πρόσληψή τους με την πάροδο του χρόνου.

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεσαι για να μειώσεις το φούσκωμα και να υποστηρίξεις την υγεία του πεπτικού συστήματος;

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών τουλάχιστον 25 γραμμαρίων για τις γυναίκες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται περισσότερες ή λιγότερες φυτικές ίνες ανάλογα με τις ατομικές σου ανάγκες και την πεπτική σου υγεία.

Μερικές συμβουλές για να αυξήσεις τις φυτικές ίνες με τον σωστό τρόπο: 

  • Εάν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι καλύτερο να το κάνεις σταδιακά μέσα σε αρκετές εβδομάδες για να επιτρέψεις στο πεπτικό σου σύστημα να προσαρμοστεί.
  • Μπορείς να ξεκινήσεις προσθέτοντας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή σου, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς.
  • Είναι επίσης σημαντικό να πίνεις άφθονο νερό όταν αυξάνεις την πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς οι φυτικές ίνες χρειάζονται νερό για να μετακινηθούν αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.
  • Εκτός από την προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να δώσεις προσοχή σε άλλους διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στο φούσκωμα, όπως το να τρως πολύ γρήγορα, να πίνεις ανθρακούχα ποτά και να καταναλώνεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορείς να βοηθήσεις στην ανακούφιση του φουσκώματος και να υποστηρίξεις τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i