Γιατί έχω φούσκωμα στην κοιλιά; 6 λόγοι που δεν περίμενες

Tι συμβαίνει όταν πρήζεσαι χωρίς κανέναν προφανή λόγο;

φούσκωμα iStock

Το φούσκωμα στην κοιλιά πριν -και μετά- την περίοδο είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, ωστόσο τι συμβαίνει όταν πρήζεσαι χωρίς κανέναν προφανή λόγο;

Το φούσκωμα στην κοιλιά δεν σε δυσκολεύει μόνο στο να φορέσεις το καθημερινό τζιν παντελόνι σου, αλλά μπορεί να γίνει επώδυνο και απίστευτα άβολο. Αλλά σου έχουμε καλά νέα: δεν είναι αναπόφευκτο!

Παρακάτω, θα βρεις 6 λόγους που δεν περίμενες και πιθανόν προκαλούν το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά σου και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

Διάβασε επίσης:   Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μερικά tips που θα σε ανακουφίσουν

Γιατί έχω φούσκωμα στην κοιλιά; 6 λόγοι που δεν περίμενες

Πίνεις πολλά αναψυκτικά

Το ανθρακικό προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μια από τις πιο κοινές αιτίες φουσκώματος θα μπορούσε να είναι η κατάποση πολύ αέρα. Συνεπώς, τα ανθρακούχα ποτά, όπως και το μάσημα της τσίχλας ή η κατανάλωση τροφής με ανοιχτό στόμα είναι ύποπτα για το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά.

Τρως τα λαχανικά σου

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα ισχυρά θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν επίσης ένα άμυλο που ονομάζεται ραφινόζη που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει πλήρως. Έτσι, λοιπόν, τα σταυρανθή λαχανικά που καταναλώνεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Πίνεις πολύ νερό με το γεύμα σου

Το νερό είναι ο νο1 σύμμαχός σου στην αντιμετώπιση του φουσκώματος, αλλά παίζει ρόλο πότε το πίνεις. Σύμφωνα με τον Robyn Youkilis, κορυφαίο ειδικό στην υγεία του πεπτικού συστήματος και συγγραφέα του "Go with Your Gut: The Insider's Guide to Banishing Bloat", το να πίνεις νερό ενώ τρως μπορεί να αραιώσει τα γαστρικά υγρά σου, να μπλοκάρει τον μεταβολισμό σου και να οδηγήσει στο ενοχλητικό πρήξιμο.

Έχεις κακή στάση σώματος

Κι όμως, η στάση του σώματός σου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά. Μια μελέτη το 2003 διαπίστωσε ότι η στάση του σώματος έχει σημαντική επίδραση στην "προώθηση αερίων του εντέρου" ή στο φούσκωμα. 

Τα γεύματά σου είναι πολύ μεγάλα 

Όταν τρως περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σου, τότε αναπόφευκτα θα προκληθεί φούσκωμα στην κοιλιά. Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να έχεις φάει πολύ, αρκεί να φας κάτι ενώ ουσιαστικά είσαι χορτασμένη.

Είσαι αγχωμένη

Το άγχος δεν είναι ένοχος μόνο για τις βραδινές σου λιγούρες, αλλά είναι και ο λόγος που παρατηρείς φούσκωμα στην κοιλιά. Για παράδειγμα, αν έπρεπε να τρέξεις μακριά από μία τίγρη για να σωθείς, το σώμα σου δεν θα αφιέρωνε ενέργεια στην πέψη του γεύματός σου. Το αντίθετο, μάλιστα, θα διέκοπτε την διαδικασία της πέψης ώστε η ενέργεια σου να πάει στην προσπάθεια να διαφύγεις τον κίνδυνο.

Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές της διαιτολόγου που θα βοηθήσουν στην απώλεια κοιλιακού λίπους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i