Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για την ταξινόμηση τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες ανάλογα με το χρόνο τους ολοκληρωμένες επιδράσεις στη μεταγευματική γλυκαιμία.
Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες απορρόφησης που χωνεύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται γρήγορα θεωρούνται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI ≥ 70 στην κλίμακα γλυκόζης) ενώ αυτές που πέπτονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται αργά θεωρούνται τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΔΣ ≤ 55 στη γλυκόζη κλίμακα). Το γλυκαιμικό φορτίο (GL) είναι το γινόμενο του GI και η συνολική διαθέσιμη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε μια δεδομένη ποσότητα φαγητό.
Πώς συμβάλλει ο γλυκαιμικός δείκτης στο αδυνάτισμα;
Τα τρόφιμα με χαμηλή τιμή ΓΔ (συνήθως 55 ή λιγότερο) αφομοιώνονται και απορροφώνται πιο αργά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της πείνας, δυνητικά διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.
Σε τι βοηθούν αυτές οι τροφές;
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν στην πρόληψη των αιχμών και της πτώσης του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε λαχτάρα και υπερκατανάλωση τροφής.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (συχνά χαμηλότερα στην κλίμακα ΓΔ) μπορούν να αυξήσουν τα αισθήματα πληρότητας, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Πολλές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι ολόκληρες, μη επεξεργασμένες τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα συνολικά.
Μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας ευκολότερο να παραμείνεις δραστήρια και να ασκηθείς.
Ποιες τροφές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Κριθάρι, κινόα, βρώμη, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Γαλακτοκομικά
- Ξηροί καρποί & Σπόροι
- Πρωτεΐνες : πουλερικά, αυγά, ψάρια
- Υγιή Λίπη: ελαιόλαδο, αβοκάντο
Ο συνδυασμός των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πιο ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αφού αν συνδυάσουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λίπη μειώνεται ο ΓΔ. Ακόμη και τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλωθούν υπερβολικά.
Από τη Δήμητρα Γλυνού, διαροφολόγο (@cibus.gr).
Διάβασε επίσης:
Δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Δες το πρόγραμμα για μία εβδομάδα
Η γλυκιά λύση: Τα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr