Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί η διατροφή σου να επηρεάσει τη γήρανση, τότε μάλλον σε αφορά μια νέα μελέτη που ρίχνει φως στο τι πραγματικά προκαλεί επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Έρευνας Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Ινστιτούτο I.R.C.C.S. Neuromed στην Ιταλία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο LUM του Κασαμασίμα, εστιάζει σε μια κατηγορία τροφίμων που είναι πλέον πανταχού παρούσα στην καθημερινότητά μας: τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Για να καταλάβεις καλύτερα την έρευνα, είναι σημαντικό να ξέρεις τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο "υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα". Αυτά είναι τρόφιμα που παράγονται με συστατικά που συνήθως δε θα χρησιμοποιούσες στην κουζίνα σου, όπως υδρολυμένες πρωτεΐνες, μαλτοδεξτρίνες, υδρογονωμένα λιπαρά και πρόσθετα όπως συντηρητικά, χρωστικές, γλυκαντικά και αντιοξειδωτικά. Με άλλα λόγια, είναι τα τρόφιμα που περνούν από έντονη βιομηχανική επεξεργασία, χάνοντας πολλές από τις θρεπτικές τους αξίες και τα φυσικά τους συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες.
Ο ρόλος των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη γήρανση
Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα από πάνω από 22.000 άτομα και εξέτασε πάνω από 30 βιολογικούς δείκτες, έδειξε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και της βιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η βιολογική ηλικία, που μετρήθηκε μέσω εξετάσεων αίματος, δεν συμπίπτει πάντα με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία ενός ατόμου. Έτσι, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων παρουσίασαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την ηλικία τους, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα τους "γερνούσε" πιο γρήγορα από ό,τι υποδείκνυε η χρονολογική τους ηλικία.
Οι λόγοι πίσω από την επιτάχυνση της γήρανσης
Όπως εξηγούν οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι απλά διατροφικά ανθυγιεινά, αλλά και βιολογικά επιβλαβή. Όπως τονίζει η Σιμόνα Εσπόζιτο, ερευνήτρια στη Μονάδα Επιδημιολογίας και Πρόληψης και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, "τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει όχι μόνο αρνητική επίδραση στην υγεία γενικά, αλλά μπορεί επίσης να επιταχύνει τη γήρανση, υποδεικνύοντας μια σύνδεση που ξεπερνά την κακή διατροφική ποιότητα αυτών των τροφίμων".
Ο Μαρικάλα Μπονάτσιο, επιδημιολόγος διατροφής στην ίδια Μονάδα, εξηγεί επιπλέον ότι "εκτός από την κακή θρεπτική αξία τους, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, υποβάλλονται σε έντονη βιομηχανική επεξεργασία που αλλάζει τη δομή τους, με αποτέλεσμα την απώλεια θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών".
Αυτή η αλλαγή στη δομή των τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, όπως την επιδείνωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και τη δυσλειτουργία του εντερικού μικροβιώματος, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη γενική υγεία και την προστασία από ασθένειες.
Συμβουλές για την καθημερινή διατροφή
Η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά προτρέπει επίσης για αλλαγή στην καθημερινή μας διατροφή. Η Λίτσια Ιακοβιέλο, διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας και Πρόληψης στο Neuromed, επισημαίνει ότι "Η μελέτη μας επανέρχεται στην ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για την περιορισμένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων".
Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κάνεις συνειδητές διατροφικές επιλογές, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση έτοιμων σνακ, επεξεργασμένων φαγητών και άλλων προϊόντων που περιέχουν πολλά πρόσθετα. Αντίθετα, προτίμησε πιο φυσικές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Διάβασε επίσης:
9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!
Γήρανση εγκεφάλου: Οι δύο παράγοντες που την επιταχύνουν
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr