Πώς μπορώ να πάρω κιλά με υγιεινό τρόπο; Η διατροφολόγος μας δίνει τις καλύτερες συμβουλές

Πώς μπορώ να πάρω κιλά; Σε ταλαιπωρεί κι εσένα αυτό το παράξενο πρόβλημα; Κι όμως υπάρχει τρόπος και μάλιστα με την επιστημονική συμβολή διατροφολόγου.

απώλεια βάρους iStock

Όσο κουραστικό μπορεί να είναι για μια γυναίκα να χάσει κιλά, το ίδιο ή και περισσότερο μπορεί να είναι για κάποια άλλη να πάρει βάρος! Τελικά, πώς μπορώ να πάρω κιλά αλλά με υγιεινό τρόπο; Ειδικά εν όψει της παραλίας και με δεδομένο ότι η έκθεση του σώματος και το άγχος είναι παρόμοιο για όλες τις γυναίκες, αν έχεις χαμηλότερο βάρος από το επιθυμητό, δεν έχεις λόγο να μην κάνεις μια προσπάθεια να το διορθώσεις. Σημασία εξάλλου, δεν έχουν μόνο οι αριθμοί και το τι λέει η ζυγαριά αλλά και το πώς αισθάνεσαι σε κάθε φάση της ζωής σου.

Γυμναστική και λήψη βάρους:

Είναι πολύ σημαντικό (ή και απαραίτητο) σε συνδυασμό με τη διατροφή πάχυνσης, να εντάξεις στην καθημερινότητά σου και γυμναστική, τονίζει η διαιτολόγος Κλειώ Δημητριάδου! Ιδανικά θα πρέπει να κάνεις ασκήσεις με αντίσταση οι οποίες θα "τοποθετήσουν" το επιπλέον βάρος στα σημεία που θέλεις πχ. αν έχει σωματότυπο με ανοιχτή λεκάνη μπορείς να κάνεις περισσότερη ενδυνάμωση στον κορμό, ώστε να βελτιώσεις τις αναλογίες σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΣΙ πρέπει να πλένεις τα ρούχα γυμναστικής σου (και τα παπούτσια;)

Η γυμναστική θα αυξήσει τη μυϊκή σου μάζα και με αυτόν τον τρόπο το βάρος που θα πάρεις θα είναι κυρίως μυς και λιγότερο λίπος. Χρειάζεται βέβαια και ένα ελαφρύ αερόβιο πρόγραμμα τόσο για λόγους υγείας όσο και για να διατηρήσεις την αντοχή σου.  

Φαγητό και λήψη βάρους:

Όσον αφορά στο φαγητό είναι σημαντικό να μη χάνεις γεύματα και να το έχεις στο νου σου να κουβαλάς κάτι μαζί σου αν δεν είσαι σπίτι, τονίζει η ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Έχασα τα κιλά αλλά δεν μου αρέσει το σώμα μου!" H ψυχολόγος Ανθή Σαμαρά δίνει συμβουλές

Ισχύει δηλαδή το ίδιο όπως και στην περίπτωση της δίαιτας, με τη διαφορά ότι αν χάσεις κάποιο γεύμα είναι πιθανό να χάσεις και βάρος και να πάει πίσω η προσπάθειά σου. Τα κυρίως γεύματά σου, καλό είναι να είναι σύνθετα, να περιλαμβάνουν δηλαδή συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων πχ. κοτόπουλο με ρύζι ή μπιφτέκια με πατάτες βραστές.  

Μαγείρεμα και λήψη βάρους

Το σημαντικό είναι να τρως επαρκή ποσότητα (λίγο μεγαλύτερη από τη μερίδα του εστιατορίου), αλλά το μαγείρεμα και το είδος του φαγητού να είναι υγιεινό και ποιοτικό. Το ζήτημα δεν είναι απλά να αυξηθεί η ζυγαριά, αλλά να μπορέσεις να διατηρήσεις και την υγεία σου. Καλύτερα λοιπόν, να μην αρχίσεις να τρως junk, κρέμες γάλακτος, τηγανητά κλπ. αλλά να ενισχύσεις το φαγητό σου με μπόλικο ωμό ελαιόλαδο και ψωμί ιδανικά ολικής άλεσης.

Στα ενδιάμεσα γεύματα χρειάζεσαι επίσης, τρόφιμα υγιεινά αλλά που να δίνουν αρκετές θερμίδες. Σε αυτήν την προσπάθεια σύμμαχός σου είναι οι χυμοί, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα αποξηραμένα φρούτα, η μαύρη σοκολάτα, το παστέλι, το μέλι και το ταχίνι! Χρειάζεται υπομονή και επιμονή αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο (ΚΕΚ), www.coachmydiet.wordpress.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i