Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κουνουπίδι από τη Νταϊάν Κόχυλα

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως όπως δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσεις από το βιβλίο της Νταϊάν Κόχυλα με όλες τις Ικαριώτικες συνταγές αλλιώς.

zimarika-kounoupidi

«Για αυτό το πιάτο ξεκίνησα από μια συνταγή για το παραδοσιακό μαγείρεμα του κουνουπιδιού στην ικαρία και δημιούργησα κάτι πιο σύγχρονο» λέει η Νταϊάν Κόχυλα.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κουνουπίδι

Μερίδες: 4

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά

• 1 μεγάλο κουνουπίδι καθαρισμένο

• 1 μέτριο πορτοκάλι

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα

• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

• αλάτι, μαύρο πιπέρι

• 6 λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες

• 1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο

• 1/2 κ.γ. κουρκούμη τριμμένη

• 1/2 κ.γ. σκόνη κάρυ

• 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

• 450 γραμμ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση ταλιατέλες

• 4 κ.σ. τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

1. Κόψε το κουνουπίδι στη μέση, από την κορυφή προς τη βάση. Κόψε κάθε μισό στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες (θα πρέπει να μοιάζουν με διαγώνιες φέτες). Πλύν’ τες καλά και στράγγιξέ τες.

2. Πλύνε το πορτοκάλι και κόψε το σε τέταρτα κατά μήκος. Κόψε κάθε τέταρτο σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστού.

3. Σε φαρδύ, βαθύ τηγάνι ζέστανε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και πρόσθεσε το

κρεμμύδι. Συνέχισε μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας. Πρόσθεσε το σκόρδο, το

κομμένο κουνουπίδι και ανακάτεψέ τα για να ενωθούν. Αλατοπιπέρωσε. Πρόσθεσε τα κομμάτια του πορτοκαλιού, τις λιαστές ντομάτες, το κύμινο, την κουρκούμη και το κάρυ. Πρόσθεσε στο τηγάνι τα κλωνάρια του δεντρολίβανου, ρίξε 1/2 φλιτζάνι νερό, σκέπασε το σκεύος και μαγείρεψε ώσπου να μαλακώσει το κουνουπίδι, αλλά να παραμείνει al dente, περίπου 20-25 λεπτά.

4. Στο μεταξύ, βράσε αλατισμένο νερό σε μία κατσαρόλα, βάλε τα ζυμαρικά, βράσ’ τα al dente και στράγγιξέ τα.

5. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το κουνουπίδι και ανακάτεψε. Μοίρασέ τα σε 4 πιάτα, γάρνιρε με τα τριμμένα καρύδια και λίγο ωμό ελαιόλαδο, αν θέλεις και σέρβιρε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 630 θερμίδες, 17 γραμμ. λιπαρά (2 γραμμ. κορεσμένα), 109 γραμμ. υδατάνθρακες, 23 γραμμ. πρωτεΐνη, 21 γραμμ.

φυτικές ίνες, 88 mg νάτριο.

Από το βιβλίο Ikaria: Lessons on Food, Life, and Longevity

from the Greek Island Where People Forget to Die.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i