Διατροφή χωρίς γλουτένη: Σε βοηθά να χάσεις κιλά και είναι ιδανική για κάποιον που δεν έχει πρόβλημα;

Η αλήθεια για τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Θα σε βοηθήσεις όντως να χάσεις κιλά;

Διατροφή χωρίς γλουτένη | Σε βοηθά να χάσεις κιλά και είναι ιδανική για κάποιον που δεν έχει πρόβλημα;

Επώνυμοι την ακολουθούν για να χάσουν βάρος, εκπομπές στην τηλεόραση κάνουν λόγο για τη νέα ουσία που «καταστρέφει» τον οργανισμό και την υγεία ενώ πολλές πηγές στο Διαδίκτυο υποστηρίζουν τη λεγόμενη «διατροφή χωρίς γλουτένη». Πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά το ψέμα για αυτήν την εξαιρετικά δημοφιλή, αλλά ίσως όχι και τόσο αξιόπιστη δίαιτα;

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία πρωτεΐνη. Υπάρχει σε όλα σχεδόν τα σιτηρά και είναι ακριβώς αυτή η ουσία που κάνει το αλεύρι όταν έρθει σε επαφή με το νερό να γίνει ζύμη! Η ιδιότητα αυτή έχει κατηγορηθεί ως «κόλλα», και ως τέτοια «καλό είναι να μην καταναλώνεται» – φυσικά όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι παρά ένα φανταστικό σενάριο. Κάθε τροφή που καταναλώνουμε, εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, το οποίο ως ένας καλός μύλος, αλέθει τα πάντα! Με τη διαδικασία της πέψης η γλουτένη διασπάται, όπως και κάθε άλλη πρωτεΐνη.

Παχαίνει η γλουτένη;

Όχι, η γλουτένη δεν έχει την μαγική ιδιότητα να παχαίνει. Σκέψου ότι 1 γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει 4 θερμίδες και ότι η γλουτένη αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 7% των πρωτεϊνών που λαμβάνουμε καθημερινά. Θα αναρωτιέσαι βέβαια, πώς αφαιρώντας κάποιος από την διατροφή του τη γλουτένη τελικά, αδυνατίζει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i