Καρυδόπιτα με σιρόπι θυμαριού (και η εκδοχή χωρίς γλουτένη)

Καρυδόπιτα με σιρόπι στην κανονική αλλά και στην εκδοχή της δίχως γλουτένη από τη Marisa Churchill.

karidopita-me-siropi

Καρυδόπιτα με σιρόπι θυμαριού: τι μας είπε η Marisa Churchill για τη συνταγή αυτή.

«Δημιούργησα πρώτη φορά την καρυδόπιτα με σιρόπι θυμαριού σε μια κρίση νοσταλγίας για την Ελλάδα. Ονειρευόμουν τους λόφους όπου φυτρώνει το θυμάρι κάτω από τον ελληνικό ήλιο και τους πορτοκαλεώνες που υπάρχουν σε αφθονία. Ο συνδυασμός του θυμαριού, των καρυδιών και των πορτοκαλιών είναι τέλειος. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις μια φινετσάτη εκδοχή αυτού του ελληνικού παραδοσιακού γλυκού. Αυτή η συνταγή είναι 45% ελαφρύτερη

από τις περισσότερες συνταγές για καρυδόπιτα».

Μερίδες: 8

Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 350 θερμίδες, 12 γραμμ. λιπαρά, 60 γραμμ. υδατάνθρακες, 62,5 mg χοληστερίνη

Ανά μερίδα χωρίς γλουτένη: 340 θερμίδες, 12 γραμμ. λιπαρά, 55 γραμμ. υδατάνθρακες, 62,5 mg χοληστερίνη

Υλικά

Για την καρυδόπιτα

• 68 γραμμ. καρύδια, ψιλοκομμένα

• 132 γραμμ. αλεύρι

• 75 γραμμ. αλεύρι ολικής

• 158 γραμμ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

• μία πρέζα αλάτι

• 1/2 κ.γ. κανέλα

• μία πρέζα τριμμένο γαρίφαλο

• 2 αβγά

• 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

• 80 ml χυμός πορτοκαλιού

•223 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

•60 ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι θυμαριού

• 130 γραμμ. ζάχαρη

• 2 κ.σ. μέλι

• 8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

• 148 γραμμ. φέτες πορτοκαλιών (το εσωτερικό) και 3 μικρά πορτοκάλια σε φέτες, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 175°C.

Λάδωσε 8 ατομικά τσέρκια ή 8 φόρμες για muffins, περίπου 7,75 εκ. η καθεμία.

Εάν χρησιμοποιείς τα τσέρκια, βάλε τα στο ταψί αφού πρώτα απλώσεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Καβούρντισε τα καρύδια στο φούρνο για 12 λεπτά.

2. Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα 2 είδη αλευριού, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι,

την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε άλλο μπολ, ανάμειξε τα αβγά, το ξύσμα και

το χυμό πορτοκαλιού, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Θρυμμάτισε τα καρύδια σε ένα πολυμηχάνημα για 20 δευτερόλεπτα.

Πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι και χτύπησε για ακόμη 20 δευτερόλεπτα. Ρίξε τα υγρά υλικά και χτύπησε μέχρι να γίνουν σαν μείγμα για κέικ. Μοίρασε το μείγμα στις φόρμες, 1/3 του φλιτζανιού για κάθε φόρμα. Ψήσε τα για 15-20 λεπτά.

3. Στο μεταξύ, ετοίμασε το σιρόπι. Βάλε τη ζάχαρη σε μικρή κατσαρόλα με 130 ml νερό. Ρίξε μέσα ανακατεύοντας το μέλι και 6 κλωνάρια θυμάρι. Σε μέτρια φωτιά βράσε για 1 λεπτό ή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απομάκρυνε το θυμάρι. Βγάλε τα κέικ από το φούρνο και άσε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Μετά αφαίρεσε τις φόρμες και άσε να κρυώσουν για μία ώρα.

4. Για να σερβίρεις, καθάρισε καλά τη φλούδα των πορτοκαλιών. Κόψε τη σάρκα σε φέτες με μικρό μαχαίρι. Βάλε τα πορτοκάλια σε μπολ και περίχυσε με το ζεστό σιρόπι. Τοποθέτησε ένα κέικ σε κάθε πιάτο και μοίρασε ομοιόμορφα τα πορτοκάλια και το σιρόπι στην επιφάνειά τους. Στόλισε κάθε πιάτο με 1/4 κ.γ. φρέσκο θυμάρι και σέρβιρε.

 Η συνταγή χωρίς γλουτένη

H ίδια, αλλά αντικατάστησε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής αλέσεως με 78 γραμμ. αλεύρι βρόμης, 60 γραμμ. καλαμποκάλευρο και 44 γραμμ.

αλεύρι ρυζιού.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i