Λιγότερη όρεξη με πετυχημένες τρεις τακτικές

Ιδού πώς θα καταφέρεις να έχεις λιγότερη όρεξη με τρεις πετυχημένες τακτικές.

Λιγότερη όρεξη με πετυχημένες τρεις τακτικές

Λιγότερη όρεξη με τρεις τακτικές

 

1. Ένα… αριστοκρατικό εστιατόριο για λιγότερη όρεξη


Ο απαλός φωτισμός και η ήρεμη μουσική στα εστιατόρια μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαγητού, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι έφαγαν σχεδόν 20% λιγότερες θερμίδες και ήταν πιο ικανοποιημένοι με την ποιότητα του φαγητού όταν έφαγαν σε ένα “κομψό” περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό.


Αυτό ήταν το αντίθετο από εκείνο που περίμεναν οι ερευνητές στο Εργαστήριο Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Η δική τους πρόβλεψη ήταν πως το χαλαρωτικό περιβάλλον θα ωθούσε τους ανθρώπους να φάνε περισσότερο.


Ο λόγος που δεν συνέβη αυτό είναι πιθανώς ότι η χαλαρωτική ατμόσφαιρα τους οδήγησε να απολαύσουν το φαγητό τους και να φάνε αργά, κάτι που τους έκανε πιο δεκτικούς στα σήματα από τον εγκέφαλό τους που τους είπαν ότι είχαν χορτάσει.


Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές του Κορνέλ βρήκαν πως οι άνθρωποι που πλήρωναν περισσότερο βρήκαν το γεύμα τους πιο ικανοποιητικό από εκείνους που έφαγαν το ίδιο φαγητό αλλά πλήρωσαν περίπου το μισό.

 


 

2. Το χρώμα των σερβίτσιων για λιγότερη όρεξη


Αν κάνεις δίαιτα, τρώγε σε κόκκινα πιάτα καθώς το χρώμα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο πεινασμένη, σύμφωνα με έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία.


Στα πλαίσια της μελέτης, ερευνητές πρόσφεραν σε 240 συμμετέχοντες σνακ με ποπ κορν και σταγόνες σοκολάτες τα οποία σέρβιραν σε κόκκινα, λευκά ή μπλε πιάτα. Εκείνοι που είχαν τα κόκκινα πιάτα έφαγαν συνολικά λιγότερο.


Οι ερευνητές υποθέτουν πως αυτό συμβαίνει επειδή γενικά συνδέουμε το κόκκινο χρώμα με το σταμάτημα και την προσοχή (για παράδειγμα, τα κόκκινα φανάρια). Αυτό μας ενθαρρύνει υποσυνείδητα να τρώμε λιγότερο αν το φαγητό μας βρίσκεται σε κόκκινα πιάτα. 

3. Φάε ένα αβγό για πρωινό για λιγότερη όρεξη


Τα αβγά είναι μια ιδιαίτερα συμπυκνωμένη μορφή πρωτεΐνης, λέει ο διατροφολόγος Dr Sam Christie, “γι' αυτό και νιώθεις για περισσότερη ώρα χορτάτη μετά που θα τα φας”.


Σύμφωνα με μια αναφορά στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition, η επιλογής της ομελέτας με δύο αβγά για πρωινό οδήγησε σε μικρότερη κατανάλωση θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας – για την ακρίβεια, για τις επόμενες 36 ώρες.


Πώς αλλιώς θα νιώθεις πιο χορτάτη; Πασπάλισε κανέλα στο φαγητό σου. “Φαίνεται πως έχει μια επίδραση τόσο στην αύξηση της ινσουλίνης και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου, γι' αυτό δεν κάνουν απότομες διακυμάνσεις που σου αυξάνουν την πείνα”, λέει ο Dr Christie.

 Όταν η απουσία πείνας είναι κάτι σοβαρό


Ακόμη και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να σε κάνει να χάσεις την όρεξή σου – μια βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τα φαγητά λιγότερο ορεκτικά, καθώς το 75% αυτού που θεωρούμε ως γεύση είναι στην πραγματικότητα μυρωδιά.

 

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η παρατεταμένη απώλεια όρεξης μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου. Υπάρχουν δύο αιτίες που μπορεί αυτό να είναι ένδειξη της συγκεκριμένης ασθένειας, εξηγεί ο Justin Stebbing, καθητηγής ιατρικής με εξειδίκευση τον καρκίνο στο Imperial College London. “Μπορεί να είναι μια τοπική επίδραση, όπως ένας όγκος στο στομάχι που κάνει το άτομο να νιώθει χορτάτο.

 

 Σε μια ευρύτερη κλίμακα, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει την έκκριση διαφόρων ορμονών που καταστείλουν την όρεξη”. Προσθέτει πως το μέγεθος του όγκου δεν κάνει κάποια διαφορά. “Ένας καρκίνος στο πάγκρεας με μέγεθος σαν ένα νόμισμα των 20 λεπτών, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να χάσει την όρεξή του, ωστόσο ένα μελάνωμα στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου μέσα στην πύελο μπορεί να μην έχει αυτή την επίδραση”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i