Ντολμάδες γεμιστοί με καλαμπόκι από την Νταϊάν Κόχυλα! Υγιεινοί και πεντανόστιμοι

Συνταγή για νόστιμους αλλά και υγιεινούς ντολμάδες από την Νταϊάν Κόχυλα.

ntolmades-kalampoki

Στην Ικαρία «οι άνθρωποι φαίνεται πως ζουν για πάντα» επισημαίνει η Νταϊάν.

Η περιοχή ανήκει στις Μπλε Ζώνες, έναν όρο που επινόησε ο Dan Buettner, συγγραφέας του The Blue Zone Solution, για να περιγράψει σημεία του πλανήτη γεμάτα με υγιείς αιωνόβιους. Η πιο γνωστή Μπλε Ζώνη στον κόσμο είναι μάλλον η Οκινάουα της Ιαπωνίας, αλλά υπάρχουν και άλλες: η Ικαρία, η περιοχή Ολιάστρα στη Σαρδηνία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.

Η Νταϊάν Κόχυλα χρόνια τώρα μεταφέρει τις γεύσεις και τα φαγητά της Ικαρίας στις ΗΠΑ τόσο ως συνεργαζόμενη σεφ στο Molyvos στη Νέα Υόρκη όσο και μέσα από το καινούργιο της βιβλίο μαγειρικής, Ikaria: Lessons on Food, Life, and Longevity from the Greek Island Where People Forget to Die.

«Ήμουν 12 χρονών την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ελλάδα και έζησα εκείνη την έκρηξη αρωμάτων από πραγματικά απλά φαγητά – ντομάτες από το τσαμπί, κεράσια κομμένα κατευθείαν από το δέντρο. Μπορώ ακόμη να νιώσω αυτές τις γεύσεις και έχουν διαμορφώσει όλη μου την εμπειρία ως μαγείρισσα» σημειώνει.

Εμείς δοκιμάσαμε τους ντολμάδες με καλαμπόκι! Ιδού:

Ντολμάδες γεμιστοί με καλαμπόκι και μυρωδικά

Μερίδες: 6

Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά (+2 ώρες για το μούλιασμα του πλιγουριού)

Υλικά

• 24 μεγάλα φρέσκα αμπελόφυλλα ή τρυφερά φύλλα λάχανου ή άλλου λαχανικού για ντολμάδες

• 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

• 3 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

• 3/4 φλιτζ. σπυριά γλυκού καλαμποκιού κατεψυγμένα ή από κονσέρβα

• 11/4 φλιτζ. χοντροσπασμένο πλιγούρι μουλιασμένο σε 11/4 φλιτζ. νερό για 2 ώρες

• μία ρίζα μάραθου ψιλοκομμένη

• 1 φλιτζ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

• 1/2 φλιτζ. φρέσκα μυρώνια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

• 1½ φλιτζ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

• αλάτι, μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1. Σε φαρδιά κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό ζεμάτισε τα φύλλα για 1 λεπτό. Στράγγιξέ τα και ξέπλυνε με κρύο νερό. Στέγνωσέ τα σε πετσέτα και άφησέ τα στην άκρη.

2. Σε φαρδύ τηγάνι ζέστανε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε

τα κρεμμύδια και μάρανέ τα μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα, για 10 λεπτά.

3. Ανακάτεψε το καλαμπόκι, το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, το μάραθο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Αλατοπιπέρωσε.

4. Άπλωσε σε ένα πιάτο ένα φύλλο και βάλε 2 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και

προς τη βάση του φύλλου. Δίπλωσε τα πλάγια προς τα μέσα και τύλιξε το φύλλο (σαν spring roll). Επανάλαβε με ταυπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.

5. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα βάλε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Αράδιασε τους ντολμάδες με το κοτσάνι προς τα κάτω, κολλητά μεταξύ τους. Πρόσθεσε τόσο νερό όσο να καλυφθούν.

6. Σκέπασε το σκεύος και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.

Κατέβασε τη θερμοκρασία και μαγείρεψε ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα και η γέμιση, περίπου για ακόμη 30 λεπτά. Κατέβασε από τη φωτιά, πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σέρβιρε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα: 302 θερμίδες, 21 γραμμ. λιπαρά (3 γραμμ. κορεσμένα), 28 γραμμ. υδατάνθρακες, 7 γραμμ. πρωτεΐνη, 10 γραμμ.

φυτικές ίνες, 54 mg νάτριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i