Ο περίεργος παράγοντας που ανοίγει την όρεξη

Πώς οι λιγούρες συνδέονται με τα μικρόβια που υπάρχουν στο στομάχι σου; Μια νέαέρευνα υποστηρίζει πως η σχέση των δύο παραπάνω είναι τέτοια που σε ωθεί στις διατροφικές παρασπονδίες.

shutterstock_81166582 By Anatoly Tiplyashin

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στην ανάγκη σου να φας μία σοκολάτα, μπορεί να φταίνε τα μικρόβια που υπάρχουν στο στομάχι σου που σου ανοίγουν την όρεξη, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioEssays.

Τα βακτήρια που αποτελούν την κοινότητα των μικροβίων στο στομάχι σου, γνωστά ως «μικροβίωμα του εντέρου», χρειάζονται διαφορετικού είδους θρεπτικά στοιχεία.

Κάποια προτιμούν το λίπος, ενώ κάποια άλλα θα προτιμούσαν τη ζάχαρη για παράδειγμα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την ακριβή διαδικασία, αλλά νομίζουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου στέλνει σήματα από το στομάχι στο ανοσοποιητικό σου, στο ενδοκρινικό και το νευρικό σου σύστημα.

Και πώς φτάνεις τελικά να έχεις τόσο μεγάλη όρεξη

Αυτά τα σήματα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σου και να σου ανοίξουν την όρεξη, οδηγώντας σε στο να επιθυμείς φαγητό που να περιέχει το θρεπτικό στοιχείο που χρειάζονται τα βακτήρια για να είναι δυνατά. Κάποια συγκεκριμένα είδη βακτηρίων στο στομάχι σου έχουν συνδεθεί και με τον καρκίνο,, την παχυσαρκία και το διαβήτη, επηρεάζοντας με πιο άμεσο τρόπο την υγεία σου.

«Τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο σε χειραγωγούν! Το καθένα επιθυμεί κάποια τροφή για το δικό του συμφέρον, η οποία μπορεί να συμφωνεί με τους δικούς σου διατροφικούς στόχους μπορεί και όχι», αναφέρει ο  Carlo Maley, Ph.D, διευθυντής του Κέντρου για την Εξέλιξη και τον Καρκίνο, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Άρα, εσύ μπορεί να θέλεις να τρως σαλάτες, το έντερό σου όμως μπορεί να σε ωθεί προς κάτι πιο γλυκό. Ευτυχώς, αυτά τα μικρόβια του εντέρου δεν έχουν τον τελευταίο λόγο σχετικά με το τι βάζεις στο στόμα σου.

Το μικροβίωμα του εντέρου σου αλλάζει δομή μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα αλλάξεις τη διατροφή σου, με αποτέλεσμα να μπορείς να αντιμετωπίσεις γρήγορα το φαινόμενο αυτό.

Καθώς η μικροχλωρίδα σου μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα από προβιοτικά ή διατροφικές αλλαγές, η αλλαγή στη μικροχλωρίδα σού προσφέρει μία ήρεμη προσέγγιση σε δύσκολα προβλήματα όπως η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή. Φυσικά, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς το μικροβίωμα του εντέρου σου.

Μέχρι τότε όμως είναι καθησυχαστικό να γνωρίζεις ότι οι λιγούρες που νιώθεις δεν αποτελούν σημάδι ότι δεν έχεις δύναμη της θέλησης, αλλά απλώς ότι το στομάχι σου μπορεί να παίρνει τον έλεγχο κάποιες φορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i