Ήξερες ότι ο αφυδατωμένος οδηγός κάνει ίδια λάθη με το μεθυσμένο οδηγό;

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις όταν οδηγείς; Η νέα έρευνα εξηγεί!

two-laughing-young-girlfriends-driving-together-in-a-car-picture-id832085296

Συνεργάστηκε ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν, PhD, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Αφυδάτωση. Συνήθως όταν ετοιμαζόμαστε για μια καλοκαιρινή εξόρμηση, οι περισσότεροι από εμάς προμηθευόμαστε σνακ και ροφήματα για τη διαδρομή στο αυτοκίνητο! Γνωρίζουμε, όμως άραγε πόσο, σημαντική είναι η ενυδάτωσή μας, για την ασφαλή οδήγηση, ιδιαίτερα τις ημέρες του καύσωνα; Νέα μελέτη, έρχεται να μας επιβεβαιώσει, ότι οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών!

Γιατί ο αφυδατωμένος οδηγός κάνει τα λάθη του μεθυσμένου οδηγού;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και η ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη και επομένως κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, με χαμηλότερα αντανακλαστικά και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Στη μελέτη, οι οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι, υπέπεσαν, κατά μέσο όρο, σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός προσομοιωτή, ενώ όταν βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης, τα λάθη υπερ-διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 101! Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, πρόκειται για αριθμό σφαλμάτων αντίστοιχο με αυτόν, στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Τα βασικά λάθη που καταγράφηκαν, αφορούσαν στην απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης, όπως το γκάζι και το φρένο. Η νέα έρευνα διεξήχθη από το Loughborough University, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης, και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Physiology and Behaviour.

Πώς θα ενυδατωθεί σωστά ο οδηγός;

Οι περισσότεροι οδηγοί είναι εξοικειωμένοι και ενήμεροι για την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στην οδηγική συμπεριφορά. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ενυδάτωσης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, θα πρέπει οι γυναίκες να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα και οι άνδρες 2,5 λίτρα, ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο, ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα. Εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή, όλα τα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, όπως το γάλα, οι φυσικοί χυμοί, τα αναψυκτικά, το κρύο ή ζεστό τσάι, ο καφές κτλ. Ένα ποτήρι, λοιπόν, νερού ή άλλου ροφήματος (μη-αλκοολούχου φυσικά) κάθε μία ώρα, είναι αρκετό για να μας κρατήσει επαρκώς ενυδατωμένους και πιο συγκεντρωμένους στο δρόμο!

Πηγές:  Watson P, Whale A, Mears SA, Reyner LA, Maughan RJ . Mild hypohydration increases the frequency of driver errors during a prolonged, monotonous driving task. Physiology & Behavior, 2015 Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute): www.europeanhydrationinstitute.org

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i