Πες μου πόσων χρόνων είσαι, να σου πω τι πρέπει να τρως

Οι βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής παραμένουν ίδιες, είτε είσαι 25, είτε 65, αλλά γνωρίζεις ποιές είναι οι απαραίτητες θρεπτικές τροφές, ανάλογα με την ηλικία σου;

1

Η διατροφή δεν (πρέπει να) έχει στόχο μόνο την απόλαυση του φαγητού αλλά κυρίως να προμηθεύει τον οργανισμό σου με τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Επειδή, όμως, οι ανάγκες αλλάζουν σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, αυτές είναι οι τροφές που χρειάζεσαι σε κάθε ηλικία:

Στα 20

Γιαούρτι

Γιατί; Έχεις ακόμα μια δεκαετία στην οποία "χτίζεται" η πυκνότητα των οστών σου και για να εκμεταλλευτείς αυτό το χρόνο με τον καλύτερο τρόπο έχεις ανάγκη από ασβέστιο. Στη δεκαετία των 20 πρέπει να παίρνεις μέσω της διατροφής σου 1000 mg ασβεστίου την ημέρα (ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιλαμβάνει το 42% αυτής της ποσότητας).

Πού αλλού μπορείς να βρεις ασβέστιο; Σε όλα τα γαλακτοκομικά, όπως γάλα και τυρί αλλά και σε άλλες τροφές, όπως σολομός, λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα και τόφου.

Αυγό

Γιατί; Ο κρόκος περιέχει βιταμίνη D η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου -οπότε χρειάζεσαι και τα δύο συστατικά για γερά κόκαλα.

Πού αλλού μπορείς να βρεις βιταμίνη D: Σε όλα τα ψάρια και κυρίως στις σαρδέλες και τον τόνο.

frittata-vapore4-1024x576

Στα 30

Ξηροί καρποί

Γιατί; Αν και ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σ' αυτές ξεκινούν από τη δεκαετία των 30. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να περιορίσουν τις φθορές παρέχοντας στις αρθρώσεις την απαραίτητη λίπανση και περιορίζοντας τις φλεγμονές.

Πού αλλού μπορείς να βρεις ωμέγα-3; Στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι αντζούγιες, στο λιναρόσπορο και τους σπόρους chia.

Σπαράγγια

Γιατί; Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη σε μεγάλες ποσότητες εάν θέλεις να συλλάβεις και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνο 4 βραστά σπαράγγια περιέχουν το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυλλικού οξέως που είναι περίπου 400mcg για μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος και 600 mcg για κάποια που σκοπεύει να κάνει παιδί το επόμενο διάστημα ή είναι ήδη έγκυος.

Πού αλλού μπορείς να βρεις φυλλικό οξύ; Στα άσπριζα, τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς.

Διάβασε περισσότερα στο www.madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i