Πόσα μικρόβια πίνεις;

Το να πίνεις πολύ νερό είναι καλή συνήθεια. Το να μην πλένεις τακτικά το πλαστικό μπουκάλι νερού, όμως, δεν είναι και τόσο καλή.

fit-young-woman-drinking-water-in-the-gym-picture-id583733122

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος, απόφοιτος ΕΚΠΑ.

Πάντα έχεις μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό. Και όταν αδειάσει, απλά το ξαναγεμίζεις. Μήπως αυτή η υγιεινή σου συνήθεια έχει και μια ανθυγιεινή όψη; "Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι, επειδή πρόκειται μόνο για νερό, δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο, τα βακτήρια και άλλα μικρόβια συσσωρεύονται τόσο στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού όσο και στο στόμιο, το οποίο έρχεται σε επαφή με το στόμα μας και τα χέρια" εξηγεί ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης.

Ανησυχητικά νούμερα

Ένα μπουκάλι νερού των 500 ml συγκεντρώνει περίπου 313.499 CFU (μονάδες από αποικίες βακτηρίων) σε σύγκριση με 2.937 CFU που υπάρχουν σε ένα παιχνίδι ενός κατοικίδιου ζώου, σύμφωνα με πρόσφατη περιορισμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο TreadmillReviews.ca. Το 60% των μικροβίων που βρέθηκαν μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία, π.χ. σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, ιός της γρίπης, αλλά και του έρπη. Τις περισσότερες φορές όμως τα εγκατεστημένα μικρόβια είναι αβλαβή περιβαλλοντικά μικρόβια, τα οποία δε θα σου μεταδώσουν κάποια ασθένεια, απλά μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του νερού. "Να θυμάσαι ότι, αν το μοιράζεσαι με άλλους, ανταλλάσσεις μικρόβια, και αν προσθέτεις στο νερό σου λεμόνι ή αγγούρι, αυξάνεις τις πιθανότητες για ανάπτυξη βακτηρίων" σχολιάζει ο παθολόγος.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το μπουκάλι σου;

Σίγουρα δε θα ξαναχρησιμοποιούσες άπλυτο το φλιτζάνι του καφέ σου! Κάνε το ίδιο με το μπουκάλι απ’ όπου πίνεις το νερό σου. Οι ειδικοί προτείνουν τα μπουκάλια νερού που επαναχρησιμοποιούνται να πλένονται κάθε φορά μετά τη χρήση τους. Εναλλακτικά, μπορείς να ξεπλένεις το μπουκάλι με ζεστό νερό (πάνω από 71°C), ή σε πιο μέτρια θερμοκρασία, αν χρησιμοποιήσεις σαπούνι. Το πλαστικό μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων πλένεται, επίσης, στο πλυντήριο των πιάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i