Πόσο ακριβό είναι το κρέας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα; Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα μπούτι κοτόπουλου;

Πρόσφατη διεθνής έρευνα αποτυπώνει πόσο ακριβό είναι το κρέας σε κάθε χώρα του κόσμου αλλά και το πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για να το φάμε!

shutterstock_608172536 By Jag_cz

Η έρευνα συγκρίνει το κόστος του κρέατος σε πενήντα χώρες παγκοσμίως και τον ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας για να μπορέσει κάποιος να το αποκτήσει σε κάθε τοποθεσία.

Η έρευνα έγινε για το online πολυκατάστημα Caterwings, και τα δεδομένα της λίστας κρέατος 2017 είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και για τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιο κομμάτι να επιλέξεις από το χοιρινό κρέας για κάθε τρόπο μαγειρέματος

Το πιο ακριβό κρέας πωλείται αυτή τη στιγμή στην Ελβετία σε τιμές 141,9% πιο ακριβές σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο ενώ δεύτερη έρχεται η Νορβηγία (63,7% πιο ακριβές τιμές) και την τριάδα κλείνει το Χονγκ Κονγκ (61% πιο ακριβό) ενώ στη λίστα με το πιο φτηνό κρέας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκουμε την Ουκρανία (52,3% πιο φτηνό κρέα) που ακουλουθείται με την Μαλαισία (50,3% πιο φτηνό κρέας).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα δεδομένα που δείχνουν όχι πόσο φτηνό ή ακριβό είναι το κρέας, αλλά πόσο πρέπει να δουλέψουν οι πολίτες μιας χώρας για να το αποκτήσουν.

Οι κατηγορίες κρέατος που εξετάστηκαν ήταν το βοδινό, το κοτόπουλο, το χοιρινό και το αρνί. Για να έχουν ακρίβεια τα δεδομένα, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία από το 25% του συνολικού πληθυσμού κάθε πόλης.

Οι μεγάλες διαφορές που βρίσκουμε στις τιμές αλλά και στον κόπο που πρέπει να δαπανήσουν οι άνθρωποι για να αποκτήσουν ένα τόσο απαραίτητο αγαθό όπως είναι το κρέας, είναι ενδεικτικές.

Πόσο ακριβό είναι το κρέας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα; Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα μπούτι κοτόπουλου; - εικόνα 1

Στη χώρα μας, το κόστος κρέατος είναι τέτοιο που τη φέρνει στην 32η θέση ανάμεσα στις 50 χώρες. Εκείνο που όμως έχει ενδιαφέρον είναι οι ώρες εργασίας που απαιτούνται για να αγοράσουμε ένα κομμάτι κρέας.

  • Για ένα κομμάτι κοτόπουλο μπούτι ή στήθος, δουλεύουμε 1,3 ώρες,
  • για ένα κομμάτι μοσχάρι 3,3 ώρες,
  • για τα θαλασσινά 3,7 ώρες,
  • για το χοιρινό 2,2 ώρες και
  • για ένα κομμάτι αρνί 2,3 ώρες. Ειδικά , όσον αφορά το αρνίσιο κρέας, δαπανούμε 43% λιγότερες ώρες σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο γεγονός που μας φέρνει στην 40η θέση σε επίπεδο ακρίβειας των τιμών κρέατος.

Τα εξαιρετικά στοιχεία:

  • Η Ελβετία έχει τις πιο υψηλές τιμές κρέατος σε όλες τις κατηγορίες που φτάνουν και το 141,9% παραπάνω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Η Ινδία, η Ουκρανία, η Βραζιλία και η Κολομβία έχουν το πιο φτηνό κρέας.
  • Οι Δανοί πρέπει να δουλέψουν μόνο για μια ώρα για ένα κομμάτι βοδινού ενώ οι κάτοικοι της Ινδονησίας για το ίδιο κομμάτι θα εργαστούν 23,6 ώρες.
  • Στην Ελλάδα, παρά την τεράστια ακτογραμμή μας, πρέπει να εργαστούμε 3,7 ώρες για να απολαύσουμε μια μερίδα θαλασσινών, περισσότερων από όσες θα χρειαστούμε για να χωνέψουμε τα θαλασσινά.

Το πιο ακριβό βοδινό και κοτόπουλο:

Πιο ακριβό βοδινό: Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Πιο φτηνό βοδινό: Ινδία, Κολομβία, Ουκρανία, Μαλαισία, Αίγυπτος

Πόσο ακριβό είναι το κρέας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα; Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα μπούτι κοτόπουλου; - εικόνα 2

Πιο ακριβό κοτόπουλο: Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία, Φλιναδία, Νέα Ζηλανδία

Πιο φτηνό κοτόπουλο: Ουκρανία, Ταιλάνδη, Μαλαισία, Αίγυπτος, Ινδία.

Πόσο ακριβό είναι το κρέας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα; Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα μπούτι κοτόπουλου; - εικόνα 3

Πιο ακριβά θαλασσινά: Ελβετία, Χονγκ Κονγκο, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία.

Πιο φτηνά θαλασσινά: Ινδία, Βιετνάμ, Μαλεσία, Πορτογαλία, Κροατία

Πιο ακριβό χοιρινό: Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Σινγκαπούρη, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία

Πιο φτηνό χοιρινό: Βραζιλία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία

Πόσο ακριβό είναι το κρέας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα; Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψουμε για ένα μπούτι κοτόπουλου; - εικόνα 4

Τέλος, πιο ακριβό αρνίσιο κρέας: Ελβετία, Ισραήλ, Νορβηγία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία

Πιο φτηνό κρέας αρνιού: Κολομβία, Μεξικό, Βραζιλία, Ουκρανία και Μαλαισία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i